Francuska vlada planira da obezbedi pravni okvir za sve provajdere "digitalnih sredstava", prenosi lokalna novinska agencija LesEcho.fr 21. septembra.

Tri člana partije predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu (LREM), predložila su izmenu i dopunu francuskog zakonodavstva za regulisanje svih pružalaca usluga u kripto industriji, rekli su izvori za LesEcho.fr. Prema izveštajima, Narodna skupština će raspravljati o amandmanu do kraja septembra.

Amandman, koji su podneli predstavnici LREM-a Valerija For-Muntan, Kristin Enion i Erik Botorel, ima za cilj da proširi postojeći zakonski okvir kako bi omogućio svim učesnicima na tržištu da dobiju saglasnost od glavnog regulatora berze u Francuskoj, Uprave za finansijsko tržište (AMF). LesEcho.fr piše da bi traženje odobrenja bilo neobavezno, dodajući:

"Svaki učesnik će biti slobodan da ga zatraži. Ali, jasno je da će dobijanje ove dozvole biti garancija kredibiliteta i ozbiljnosti."

Još u julu, Žan-Pjer Lando, državni zvaničnik i akademik, objavio je izveštaj u kojem navodi da se kriptovalute ne regulišu previše, preneo je Cointelegraph.

Ranije ovog meseca, AMF je dobio zakonska ovlašćenja za davanje dozvola za kompanije koje se odnose na ICO projekte u cilju "privlačenja investitora iz celog sveta", prema francuskom ministru finansija Brunu Le Meru.

 

Pripremila: Majda Petrović