Francuski poslanici predlažu pravni okvir za sve provajdere digitalnih sredstava

Francuska vlada planira da obezbedi pravni okvir za sve provajdere "digitalnih sredstava", prenosi lokalna novinska agencija LesEcho.fr 21. septembra.

Tri člana partije predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu (LREM), predložila su izmenu i dopunu francuskog zakonodavstva za regulisanje svih pružalaca usluga u kripto industriji, rekli su izvori za LesEcho.fr. Prema izveštajima, Narodna skupština će raspravljati o amandmanu do kraja septembra.

Amandman, koji su podneli predstavnici LREM-a Valerija For-Muntan, Kristin Enion i Erik Botorel, ima za cilj da proširi postojeći zakonski okvir kako bi omogućio svim učesnicima na tržištu da dobiju saglasnost od glavnog regulatora berze u Francuskoj, Uprave za finansijsko tržište (AMF). LesEcho.fr piše da bi traženje odobrenja bilo neobavezno, dodajući:

"Svaki učesnik će biti slobodan da ga zatraži. Ali, jasno je da će dobijanje ove dozvole biti garancija kredibiliteta i ozbiljnosti."

Još u julu, Žan-Pjer Lando, državni zvaničnik i akademik, objavio je izveštaj u kojem navodi da se kriptovalute ne regulišu previše, preneo je Cointelegraph.

Ranije ovog meseca, AMF je dobio zakonska ovlašćenja za davanje dozvola za kompanije koje se odnose na ICO projekte u cilju "privlačenja investitora iz celog sveta", prema francuskom ministru finansija Brunu Le Meru.

 

Pripremila: Majda Petrović