Donji dom francuskog parlamenta odbio je amandmane na promenu finansijskih zakona za 2019. godinu, koji bi olakšao oporezivanje na bazi kriptovaluta. Kako izveštava francuski poslovni magazin Capital 18. decembra.

Amandmani koje je odbio Nacionalni parlament se odnose na Zakon o državnim finansijama za 2019. godinu.

Kao što je lokalni portal preneo, Nacionalni parlament je odbio ukupno četiri predloga. Jedan od njih je bio da se uvede razlika između redovnih i povremenih kripto transakcija, nudeći lakši sistem oporezivanja za kasniji period.

Jedan od predloženih amandmana predviđao je povećanje godišnjeg obima transakcija koji se oporezuje sa 305 evra na 3.000 evra, ili čak 5.000 evra. Nacionalni parlament odbio je i predlog za praćenje hartija od vrednosti kod uvođenja kripto oporezivanja.

Kako je Cointelegraph objavio u novembru, predloženo je smanjenje stope poreza na kriptovulte sa 36,2% na 30%; ova izmena je bila pomenuta u parlamentu, ali je to pitanje ostalo nerešeno.

Šef francuske blokčein asocijacije Chaintech, Aleksandar Stančenko, izjavio je za Capital da porez vlade nije pružio nikakvu pravnu sigurnost za kripto investitore i trgovce. Štaviše, on smatra da mnogi od njih neće prijavljivati svoje prihode ukoliko ne dođe do promene zakona.

U junu 2017. godine, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi voleo da francuska postane “startap nacija”. Ministar finansija Bruno Le Mer, složio se sa stavom predsednika, tvrdeći da je zemlja spremna za “blokčein revoluciju”.

U decembru, francuski poslanici su, na inicijativu Le Mara, predložili da se uloži 500 miliona evra u blokčein tehnologiju kako bi se u naredne tri godine uskladio sa državnim kursom.

Međutim, sveobuhvatni stav Francuske o kriptovalutama ostaje nejasan. Centralna banka zemlje nedavno je odbila da usvoji plan koji bi omogućio prodaju bitkoina (BTC) na kioscima cigareta, planiranim za januar 2019.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović