Francuski predsednik Emanuel Makron zalaže se za uvođenje blokčeina kako bi unapredio sektore upravljanja u evropskoj poljoprivredi. Predsednik je dao izjavu tokom 56. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Parizu u subotu, kako izveštava Agridigitale.

Makron je pozvao na saradnji među evropskim nacijama kako bi se suprotstavile konkurenciji razvoja globalnih tržišta u Kini, Rusiji i SAD, naglašavajući važnost zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP) u tom pogledu.

On je identifikovao tri široke strategije za unapređenje poljoprivredne kontinenta i zalagao se da održi konkurentnost, potvrđujući da “ni jedan poljoprivrednik ili potrošač ne želi da bude podvrgnut diktatu neevropskih zemalja.” Među ovim strategijama ubrajalo se i korišćenje novih tehnologija kao što je blokčein, kako je Makron rekao:

“Učinimo to i u Evropi, avangardi poljoprivredne tehnologije, razvojem koji će pratiti svaki proizvod od nabavke sirovina preko prerade i pakovanja. Nova inovacija je tu i mora se koristiti u poljoprivrednom svetu, mora biti u potpuosti iskorišćena jer omogućava obostranu korist, a i služi potrošaču.”

Blokčein može doneti transparentnost poljoprivrednoj proizvodnji i distribuciji kako bi ublažio sve veće brige potrošača o poreklu i održivosti proizvoda, kako dodaje Makron.

Pored diskusije o ekološkim politikama u okviru CAP-a, Makron se takođe fokusirao na mogućnost razvoja u Africi, pozivajući Francusku da “izvozi svoje znanje” i tako omogući razvoj tržišta.

Kako je saopšteno, bivši izvršni direktor telekomunikacija, podržao je digitalne inovacije kao sredstvo za reformu francuske administracije i jačanje nacionalne ekonomije od samog uvođenja. U 2017. godini, predsednik je obećao da će Francusku pretvoriti u startap naciju - sa time se složio i francuski ministar ekonomije, Bruno Le Mar, koji je izjavio da je Francuska spremna za blokčein revuluciju.

Kako blokčein postaje sve privlačniji na globalnom nivou u obnovi poljoprivrede, ceni se da će blokčein na poljoprivrednom tržištu biti vredan preko 400 miliona dolara do 2023. godine.

Ovaj mesec, Vlada u Kini izdala je novi okvir o korišćenju blokčeina u sektoru poljoprivrede.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović