Navijački token fudbalskog tima Pariz Sen Žermen (PSG) sada je dostupan u prodaji na blokčein platformi Socios, objavio je tim u tvitu 28. januara.

Kao jedna od prvih upotreba $PSG navijačkog tokena, vlasnici će glasati o inspirativnoj poruci koja će se odštampati na traci kapitena - Tiaga Silve - kada tim izađe na teren.

Prema najavi iz Socios-a, ponuda navijačkog tokena PSG ili FTO sada je otvorena na njihovoj veb stranici. Socios je takođe ponudio i AR token video igre za svoje domaće Chiliz $CHZ tokene, koji bi se, nakon što se pojave, kasnije mogli koristiti za kupovinu PSG-ovog navijačkog tokena.

Navijački tokeni omogućavaju pristalicama tima da glasaju u nizu obavezujućih i neobavezujućih kozmetičkih odluka (odabir boje dresa kluba, muzike na stadionu i logo) i određenih sportskih aspekata (MVP, igrač utakmice ili mesec, prijateljske utakmice, letnje turneje, prijateljske utakmice itd.).

Navijači PSG-a koji učestvuju u procesu biranja će dobiti nagradne poene. Što više nagradnih poena ima korisnik, veća je verovatnoća da će osvojiti nagrade kao što su jedinstvene predmete, VIP ulaznice ili prilika da se upoznaju sa igračima.

Navijački tokeni zadržavaju se u fudbalu

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, PSG je prvobitno sarađivao sa Socios-om kako bi radio na njegovom navijačkom tokenu na bazi blokčeina u septembru 2018. Od tada su drugi veliki fudbalski timovi iz celog sveta preduzeli korake da ponude svoja sredstva.

Samo nekoliko nedelja nakon najave partnerstva Socios-a i PSG-a, italijanski fudbalski klub Juventus izjavio je da i on teži razvoju „Juventusovog zvaničnog navijačkog tokena“ sa Socios-om.

Fanovi Juventusa ovog meseca glasali su za novu pesmu za proslavu golova, kojom su obeležili prvu anketu sa vlasnicima tokena na platformi. Blurova pesma Song 2 će se od sada puštati svaki put kada Juventus postigne gol kod kuće.

Chiliz, kompanija sa sedištem na Malti koja stoji iza Socios-a, pokreće berzu za fanove za trgovinu sportskim i tokenima za zabavu. Prva imovina koja će biti navedena tokom otvaranja berze u februaru biće Socios tokeni za fudbalsko partnerstvo.

Ostali klubovi koji su se prijavili uključuju Atletiko Madrid, Romu, Galatasaraj i Vest Hem Junajted.