Francuski finansijski regulatori primetili su porast žalbi u vezi sa kriptovalutama ove godine.

Investitori u zemlji sve više podnose žalbe vezane za digitalne valute kod francuske Uprave za finansijska tržišta (AMF) od januara 2019-e, navodi se u AMF-ovoj ‘Mapi rizika 2019objavljenoj 2. jula.

Percentage of claims to AMF regarding crypto assets

Procenat upita od AMF-a u vezi kripto sredstava. Izvor: AMF     

Mapa rizika analizira glavne faktore koji imaju uticaj na finansijska tržišta u zemlji zajedno sa povezanim rizicima.

U 2019. je, kako se izveštava, zabeležen pad broja upita koje je primio AMF-ov kontakt centar za potrošače u pogledu digitalne valute. U dokumentu se dalje navodi da investitori i dalje iskazuju interes za špekulativne proizvode kao što su binarne opcije, devize, ugovori za razlike i kripto, uprkos naporima AMF-a da ograniči plasman takvih proizvoda.

Od 2016. do 2018. godine, AMF je izdao 118 upozorenja protiv individua ili firmi povezanih sa kriptom od ukupno 154 upozorenja.

U svom godišnjem izveštaju objavljenom u maju, AMF je zabeležio povećanje broja upita od 14.000% vezanih za sumnjive kripto aktivnosti u 2018. godini u odnosu na 2016. godinu.

Istraživanje kripto berze iz Tokija, bitFlyer, objavljenom u aprilu pokazalo je da većina Evropljana veruje da će kriptovalute postojati za 10 godina, gde su francuski ispitanici bili pesimističniji u pogledu budućnosti kripta, sa samo 55% koji tvrde da veruju u kriptovalute dugoročno.