Francuski berzanski regulator, Uprava za finansijsko tržište (AMF), prenela je u saopštenju za medije da su 15. marta dodali 15 kriptovaluta i sajtova vezanih za ulaganje u kripto-imovinu na crnu listu.

Na osnovu saopštenja za medije, kompanije koje su uvrštene na listu su izašle van okvira “Sapin II zakona”. Navodi se:

“Predlozi za investiranje koji ističu mogućnost finansijskog prinosa ili sličnih ekonomskih efekata uključuju posredovanje u raznim sredstvima i sada su predmet kontrole od strane AMF-a. Shodno tome, ni jedna ponuda se ne može direktno plasirati u Francuskoj bez prethodne dodele AMF registracionog broja.”

U saopštenju za medije nalazi se 15 kompanija koje su prekršile pravila oglašavanja i koje su nastavile da reklamiraju i prodaju svoje usluge kao mogućnost za investiranje u Francuskoj, uprkos novim propisima. Na crnoj listi su i preduzeća koja su nezakonito ponudila ulaganje u robu sa dodatom vrednosti kao što su retki metali, vino i dijamanti.

U saopštenju se potrošači podsećaju da ni jedan reklamni materijal ne bi trebalo da vas zbuni i prenebregne činjenicu da visoki prinosi uvek podrazumevaju visok rizik”. U nastavku se savetuje potrošačima da budu pažljivi pre nego što ulože u neki proizvod, da nauče koliko god mogu o kompaniji ili posredniku i da ulažu samo u proizvod koji razumeju.

Ovaj potez francuskih regulatora prati obrazac francuske Vlade, koja je sumnjičava prema kriptovalutama. U decembru prošle godine, guverner Banke Francuske, Fransoa Vilero, izdao je upozorenje o visokim rizicima ulaganja u bitkoin, tvrdeći da je to spekulativna imovina, a ne valuta ili digitalna valuta.

U januaru je francuski ministar ekonomije Bruno Lemer je postavio Žan Pjer Landaua, otvorenog bitkoin kritičara, na čelo radne grupe za ispitivanje regulative za kriptovalute. Landau je nazvao bitkoin “lalama modernog doba” vezano za tzv.  “balon lala”, koji se dogodio u Holandiji početkom 17. veka.