Francuski regulator tržišnih deonica (AMF) je upozorio javnost da određena firma pruža kurseve i softver za trgovinu kriptovalutama i investiranje u foreks tržišta, navodi se u objavi 9. aprila.

AMF je izdao upozorenje o poslovanju Kuvera LLC/Kuvera France, koji navodno promoviše trgovinu “visoko spekulativnih proizvoda” i koji ciljaju omladinu. Kompanija pruža kurseve i programe koji pomažu klijentima da investiraju u foreks i kripto tržište.

Pored toga, Kuvera pruža klijentima kompenzaciju koja se automatski povećava sa brojem pretplatnika. AMF zapaža da kompaniji nije dozvoljeno da posluje u Francuskoj.

AMF je prethodno upozorio javnost na sumnjive projekte u kripto prostoru. Prošlog decembra, agencija je stavila na crnu listu četiri kripto veb stranica zbog neovlašćenog poslovanja. U saopštenju se navodi da je AMF upozorio investitore na sve veći broj neregistrovanih ICO projekata, tvrdeći da se “novi neovlašćeni akteri redovno pojavljuju”.

U septembru prošle godine, AMF je objavio da će zabraniti 21 sajtova za investiranje, uključujući sajtove za kripto trgovinu. AMF je naznačio da je novim sajtovima “zabranjeno da posluju” jer pružaju “atipične investicije”.

Prošlog meseca, šef Finansijskog komiteta Narodne skupštine Francuske, Erik Voert, predložio je zabranu anonimnih kriptovaluta, odnosno privatnih koina. Osim toga, Voert se bavio mogućim problemima vezanim za kriptovalute, uključujući prevaru, utaju poreza, pranje novca i potrošnju energije.


Pripremio: Marko Mihajlović