Francuski regulator berze, Uprava za finansijska tržišta (AMF), najavio je 26. septembra da je na njihovu crnu listu dodat 21 novi investicioni veb-sajt , uključujući i više sajtova vezanih za kriptovalute.

AMF je ove stranice okarakterisao kao "neovlašćene veb-sajtove" koji nude "atipične investicije" i usmeravaju korisnike na postojeću crnu listu, za koju kaže da je "nije sveobuhvatna".

AMF je u martu dodao 15 sajtova - uključujući i one vezane za kripto i kripto sredstva - na svoju crnu listu, podsećajući potrošače da "nijedan reklamni materijal ne bi trebalo da vas navede da  zanemarite činjenicu da visoki povraćaji uvek podrazumevaju visok rizik".

Cointelegraph je ovog meseca izveštavao o sličnom potezu od belgijskog nadzornog organa, Uprave za finansijske usluge i tržišta (FSMA), koji je dodao 28 novih sajtova na svoju crnu listu za kripto prevare i ponovio upozorenja potrošačima o prevarantima u ovoj sferi.

Francuski AMF je ovog meseca dobio nova zakonska ovlašćenja za izdavanje dozvola kompanijama koje vode ICO projekte. Ministar finansija, Bruno Le Mer, rekao je da se nada da će pravni okvir za ICO u Francuskoj "privući investitore iz celog sveta".

Prema novim pravilima, pre bilo kakvih izdavanja tokena, kompanija mora da podnese zahtev AMF-u za licencu i dostavi agenciji detaljne informacije koje se odnose na ponudu i izdavaoca. Mere su osmišljene tako da pružaju dodatne garancije za ICO projekte, za koje je AMF prethodno smatrao da su "rizični" za investitore.

 

Pripremila: Majda Petrović