Nekoliko kioska u Parizu je počelo da prodaje bitkoin (BTC) za fiat valute uprkos neizvenosti o regulativi, izveštava Rojters 8. januara.

Rojters je saznao da se najveća kriptovaluta sada može kupiti u šest kioska u Parizu. Međutim, protivrečni izveštaj francuskog žurnala Capital tvrdio je da postoje čak do 24 kioska koji trenutno učestvuju u eksperimentu koji podržava Keplerk - francuski provajder kripto novčanika.

Prema Capital-u, kupci mogu kupiti bitkoin u iznosima od 50, 100 ili 250 evra. Kiosk zatim pruža račun sa alfanumeričkim i QR kodom, koji se koristi na sajtu Keplerk-a kako bi se uzeli kupljeni bitkoini. Žurnal dodaje da Keplerk na svaku uplatu naplaćuje naknadu od 7%, od čega 1,25% ide kiosku.

Adil Zakhar, suosnivač Keplerk-a - francuski provajder kripto novčanika koji je podržao eksperiment - izjavio je Rojtersu da planiraju da prošire svoj projekat na 6.500 kioska do februara.

Kao što je Cointelegraph izvestio novembra 2018. godine, unija francuskih kioska dobila je dozvolu da prodaje bitkoin u svojim kioscima od strane French Prudential Supervision and Resolution Authority (ACPR), nezavisna agencija koja operiše pod pokroviteljstvom francuske centralne banke.

Međutim, istog dana kada su se pojavile vesti, centralna banka francuske je demantovala izveštaje, navodeći da nije dozvolila dogovor u vezi sa kriptovalutama.

Štaviše, francuski regulator tržišta deonica (AMF) objavio je izjavu koja podseća javnost na rizike poslovanja sa kriptovalutama. Pored toga, AMF je izjavio da PAYSAFEBIT SASU - pravno lice iza Keplerka - nije bilo licencirano od strane francuskih vlasti.

Ipak, u svom najnovijem članku Rojters navodi da francuska vlada nije nametnula de fakto zabranu na prodavanje bitkoina u kioscima.

Francuska nastavlja da pokazuje mešovite signale prema kriptovalutama: na primer, AMF je u decembru stavio na crnu listu četiri kripto stranice zbog neovlašćene investicione ponude. Francuski parlament je 18. decembra odbacio većinu kripto amandmana u svojim finansijskim zakonima za 2019. godinu, za koje se očekivalo da će olakšati oporezivanje za preduzetnike i trgovce.

 

Pripremio: Marko Mihajlović