Pavel Lerner, izvršni direktor berze EXMO koji je otet u Kijevu 27. decembra, oslobođen je nakon što je plaćena otkupnina od milion dolara u bitkoinima, kako izveštava Financial Times (FT).

Lerner je u sredu otet kada je napuštao svoju kancelariju. Ukrajinsko online izdanje Strana.ua je prva saopštila da su ga “nepoznate osobe”  kidnapovale i odvezle se u crnom Mercedes Benz-u.

Izveštaji FT-a navode da su obavešteni od Antona Gerašenka o uslovima otkupnine, savetnika ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova. Gerašenko je izjavio za FT:

“On je kidnapovan od strane oružane bande u svrhu iznuđivanja bitkoina. Imamo operativne informacije da je platio više od milion dolara u bitkoinima.”

Strana.ua je objavila da izvori u lokalnoj policiji veruju da su otmičari bili uplašeni pri oslobađanju Lernera, nakon što je priča o njegovom nestanku privukla toliko pažnje u svetu.

EXMO ponavlja saopštenje

Danas je EXMO objavio zvanično saopštenje o Lernerovoj otmici. U saopštenju se navodi da je Lerner u kompaniji i da je trenutno siguran:

“U ovom trenutku on je bezbedan i nije bilo fizičkog nasilja nad njim. Ipak, Pavel je trenutno u velikoj stresnoj situaciji, stoga, on neće davati nikakva zvanična saopštenja u narednim danima.”

Izjava EXMO-a ne sadrži spominjanje otkupnine u bilo kom iznosu. U saopštenju, berza je ponovila da Lernerova otmica ni na koji način ne utiče na uobičajeno funkcionisanje kompanije:

“Takođe bi smo istakli da ova aktivnost u EXMO-u nije uključivala pristup finansijskoj imovini naših korisnika. Bez obzira na sve navedeno, platforma nastavlja sa uobičajenim radom.”

Međutim, prema službenom Twitter nalogu kompanije, berza je bila pod DdoS napadom, 28. decembra.

Prema Strana.ua, Lerner je ruski državljanin koji ima dozvolu boravka u Poljskoj i koji je uključen u nekoliko kripto/blekčein startapova u Ukrajini. FT izveštava da je EXMO službeno registrovan u Velikoj Britaniji, ali ima “ispostavu u Ukrajini”.

Prema službenoj izjavi EXMO-a, istraga o Lernerovoj otmici se nastavlja i indetitet otmičara još uvek nije poznat. Počinitelji bi mogli da se suoče sa kaznom zatvora do pet godina, u skladu sa zakonom 146.2 ukrajinskog zakonika, koji obuhvata otmicu za “plaćeničku nameru” ili grupu ljudi ”po njihovoj prethodnoj zaveri.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić