Suosnivač Fundstrat Global Advisors i kripto optimista Tomas Li, izjavio je da je “fer vrednost bitkoina (BTC) značajno veća od trenutne cene”, izveštava Blumberg 13. decembra.

U zapisu koji je dostavljen u četvrtak, poznati analitičar tržišta je navodno izjavio da je fer vrednost bitkoina između 13.800 i 14.800 dolara, uzevši u obzir broj aktivnih novčanika, korišćenje po nalogu i faktore koji utiču na ponudu. Li je pripisao ovu razliku prošlogodišnjem ogromnom rastu cena, raspadu makroekonomije i rastu popularnosti ICO projekata. Li izjavljuje:

“Zapravo, gledajući unazad, kako bi rešili trenutnu cenu bitkoina, potrebno je da kripto novčanici padnu sa 50 na 17 miliona.”

Među glavnim faktorima koji bi gurali cenu bitkoina, Li je imenovao masovno usvajanje bitkoina i njegovo prihvatanje kao nova klasa imovine. Takođe je zapazio da će fer vrednost vodeće kriptovalute dostići vrednost od 150.000 dolara po novčiću, nakon što broj BTC novčanika dostigne broj od 315 miliona, što predstavlja 7% od 4,5 milijardi VISA naloga.

Li je u više navrata iskazao svoj optimistični stav prema oporavku bitkoina. Govoreći na BlockShow Asia 2018. primetio je da kripto trenutno ima samo 50 miliona aktivnih novčanika u odnosu na 254 miliona PayPal naloga u trećem kvartalu 2018. I 4,6 milijardi Visa i MasterCard naloga.


Uprkos nedavnom padu tržišta, Li je ponovio svoje predviđanje krajem novembra da će vrednost bitkoina biti 15.000 dolara krajem godine. Analitičar je istakao dva glavna tipa kripto korisnika, oni koji ga “koriste i imaju ga u kripto novčanicima” i oni koji pripadaju špekulativnoj strani tržišta.

Danas je Cointelegraph izveštavao o tome da je kripto ove godine dobio 17 miliona “verifikovanih korisnika”, prema istraživanju koje je objavio Kembridž centar za alternativno finansiranje. U prva tri kvartala 2018. godine, broj verifikovanih kripto korisnika se navodno duplirao, sa 18 na 35 miliona korisnika.

 

Pripremio: Marko Mihajlović