Prema rečima Fundstratovog šefa za istraživanje Tomasa Lia, skorašnji pad cene bitkoina (BTC) je verovatno rezultat izvršenja bitkoin fjučers ugovora, prenosi Blumberg 14. juna.

U izveštaju, Li je objasnio da je “uznemirujuća” slabost bitkoina (BTC), koji je pao za 20% početkom nedelje, posledica izvršenja fjučers ugovora. Li je rekao da je “značajna nestabilnost” vezana za jedano od šest izvrešenja bitkoin fjučers ugovora koji su se dogodili pošto je CBOE uvrstio u ponudu fjučers ugovore u decembru 2017. Li je napisao:

“Vidimo dramatične promene cene bitkoina u vreme izvršenja fjučers ugovora na CBOE berzi...Prikupili smo neke podatke i ovo je zaista istinito.”

Prema Lievim podacima, bitkoin obično padne za 18% deset dana pre izvršenja ugovora, a cena se obično oporavi posle šest dana. Li je objasnio da ukoliko trgovac ima dugu poziciju u bitkoinu i kratku u fjučers ugovoru, može prodati veću količinu BTC-a kako bi se približio prosečnoj procenjenoj ceni u trenutko kada se približava datumu izvršenja ugovora.

Kada se približi datumu izvršenja, on može prodati preostale bitkoine, što uzrokuje pad cene i ostavlja kratku poziciju u fjučersu koju zatvara “sa lepim profitom”.

Li je naglasio nizak nivo investicija na kripto tržištu ove godine, tvrdeći da je ove godine bilo više neto snabdevanja zbog ICO projekata, nagrada za rudare i poreza na kapitalnu dobit.

Kripto tržišta su doživela blagi porast prethodinih dana, s obzirom na porast ukupne tržišne kapitalizacije za 20 milijardi dolara u odnosu na sredu kada je iznosio 271 milijardu dolara.

Nedavno je Cointelegraph preneo da je Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) pokrenula istragu u četiri velike berze kriptovaluta Bitstamp, Coinbase, itBit i Kraken koje pružaju podatke za CME grupu, koja je pokrenula bitkoin fjučers trgovanje u decembru 2017. CFTC istražuje da li su ove platforme preduzele bilo kakve akcije koje bi mogle da predstavljaju manipulaciju cenom kriptovaluta.