Suosnivač i šef istraživanja u Fundstrat Global Advisors-a, Tomas Li je priznao da je njegovo predviđanje rasta cene bitkoina nakon Konsenzus konferencije bilo pogrešno. Li je tvrdio da se kripto tržište i dalje "suočava sa značajnim unutrašnjim otporom i preprekama unutar tradicionalnih finansijskih institucija", izveštava Blumberg 18. maja.

Nakon što je precizno predvideo rast kripto tržišta nakon američkog poreskog dana u aprilu, Tom Li je dao još jednu bitkoin prognozu 7. maja, navodeći da će cena kriptovalute porasti tokom Konsenzus konferencije koja se održavala u Njujorku od 14. do 16. maja. "Očekujemo da će se bitkoin i kriptovalute ponašati slično kao prethodnih godina i da će njihova cena porasti tokom Konsenzus konferencije." - naveo je suosnivač Fundstrat-a početkom meseca.

U Izveštaju svojim klijentima, Tom Li je objasnio da je njegova prognoza zasnovana na faktorima kao što je kripto zajednica koja je sjedinjena na "jednom mestu", kao i na "rastu same publike i pažnje". Očekivalo se da ovi faktori imaju pozitivan efekat na cene kriptovaluta i da "ojačaju uverenja kripto zajednice".

U svom tvitu od 18. maja, Tom Li je potvrdio činjenicu da su kripto tržišta umesto porasta u stvari izgubila 10% svoje vrednosti tokom trajanja konferencije, iako je konferencija brojala 8.700 učesnika, što je tri puta više nego prethodne godine.

Tom Li je predložio da kripto industriji treba “progres” u vidu institunacionalnih alata, podrške od banaka i jasnu regulativu.

"Kripto se i dalje suočava sa značajnim unutrašnjim otporom i preprekama unutar tradicionalnih finansijskih institucija. Ali ipak, ohrabrujuće je, da smo zadobili pažnju velikog dela finansijskih institucija."

Sudeći prema Blumbergu, Fundstrat i dalje očekuje da će cena bitkoina do kraja ove godine iznositi čak 25.000 dolara. Ranije ovog meseca, Tom Li je predvideo da bi bitkoin mogao vredeti 36.000 dolara do kraja 2019. Godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević