Tom Li, suosnivač i strateg istraživanja tržišta za kompaniju Fundstrat, tvrdi da će vrednost vodeće kriptovalute(bitkoina) nastaviti da rasta. Kriptovaluta će nastaviti značajno da raste zbog interesovanja nove "milenijalske" generacije, sudeći po Liju.

On je naveo da priča koju naziva "milenijalskom" samo čini bitkoin još jačim, a slična je onoj kada je bejbibum uticao na podsticanje berze osamdesetih godina prošlog veka.

U intervjuu za CNBC 12. decembra, Li je naveo da su "milenijalci" veoma zainteresovani za poslove putem digitalnih valuta, društvenih mreža i bitkoina. U nastavku je naveo da interesna grupa i dalje ima preko 20 godina pre nego što njihov broj počne da opada.

"Mislim da je ono što gledaoci treba da cene jeste da je ovo milenijalska priča. Prosečni milenijalac ima 25 godina danas. Bejbibumeri su imali 25 godina 1982, dakle šta je dovelo bumere do vrha popularnosti koja je bila 1999. godine? S & P 500...Milenijalci imaju veliki interes za poslove koji ukjlučuju digitalne valute, društvene mreže, bitkoin i njihov broj neće opasti pre 2040. godine."

Lijeva prethodna predviđanja

Tokom svog intervjua u oktobru ove godine, Li je predviđao da će cena bitkoina nastaviti sa rastom do nivoa od 25.000 dolara do 2022. godine.

Tokom 2017. godine, bitkoin je izneo zaista upečatljiv podatak od 1.700% rasta i čiji sada jedan novčić vredi skoro 20.000 dolara u decembru, i ako se ovakva dinamika očekuje i u 2018. godini, Lijeva predviđanja možda ne budu toliko daleko.

Startovanje trgovanja bitkoin fjučersima od strane CME grupe i CBOE , očekivano je podiglo cenu bitkoina još više i otvara put za uvođenje bitkoin trgovačkog fonda (ETF) što bi još dodatno moglo uticati na cenu.


 

Pripremio: Bojan Zečević