Provajder usluga deviznog poravnanja, CLS je u završnoj fazi testiranja svoje usluge blokčein sistema za bankarska plaćanja, izveštava ‘Fajnenšal Njuz’ 27. jula.

Izgleda da će ova usluga biti omogućena kasnije ovog leta, a očekuje se da će se sedam banaka priključiti sistemu u prvim mesecima.

CLS, globalni višenamenski sistem za gotovinsko poravnanje u Njujorku, radio je sa tehnološkom kompanijom IBM za predstavljanje usluge blokčein platnih mreža. Sistem će biti inkorporiran u bankarske IT sisteme kako bi podigao nivo standardizacije na globalnim foreks tržištima, kao i smanjio troškove procesa.

U ovom trenutku, na deviznim tržištima navodno nedostaje standardizacija i institucije su prisiljene da ručno dovrše proces, što često uzrokuje raštrkane pristupe mreži i dovodi do većih troškova, napominje ‘Fajnenšal Tajms’.

CLS planira svojim članovima da ponudi dve opcije za povezivanje sa uslugom CLSNet, pružajući direktnu, kao i posredničku vezu putem SWIFT provajdera finansijskih poruka. Međutim, portparol CLS-a je pojasnio da će se klijenti u prvim fazama osloniti na SWIFT provajdera, dok će se direktni hostovi biti u ponudi kao "usluga koja nastavlja da raste s funkcionalnošću i usvajanjem klijenta i DLT sazreva".

Dok je oko sedam banaka spremno da testira predstojeću uslugu, navodno je samo polovina onih koji su prvobitno podržali projekat. Glavna strateg CLS-a i šef za razvoj, Alan Markuard otkriva da su neki od njihovih velikih članova bankarskog sistema oprezni da se direktno povežu sa blokčeinom pošto tehnologija još uvijek nije dovoljno testirana za poravnanje i čuvanje hartija od vrednosti.

Markuard je objasnio da bankarske institucije ne mogu "jednostavno instalirati deo softvera", jer moraju prvo "izgraditi operativno znanje" kako bi osigurali da njihova baza podataka ima adekvatnu zaštitu privatnosti.

CLS grupa, originalno Continuous Linked Settlement, je snabdevač foreks usluga poravnanja u SAD-u sa visokoprofilnim članovima kao što su Goldman Sachs, JPMorgan, Barclays i Citigroup. Krajem maja, kompanija je uložila pet miliona dolara u blokčein konzorcijum R3 kako bi sarađivala sa vodećim stručnjacima za blokčein.

SWIFT, sa 45 godina iskustva u pružanju finansijskih informacijama o transakcijama institucijama, nedavno je objavio da je njegov blokčein pilot za bankarske transfere prošao "izuzetno dobro", nakon što je najavio projekat sa Hajperledžerom za tržište prekograničnih plaćanja još 2017. godine.

Ranije u junu, glavni kriptograf ripla (XRP) Dejvid Švarc je tvrdio da banke verovatno neće koristiti blokčein za obradu međunarodnih plaćanja, navodeći nizak nivo skalabilnosti i probleme sa privatnošću.

 

Pripremila: Majda Petrović