Zemlje G20 pozvale su na oporezivanje kriptovaluta, kao i na njenu regulativu za borbu protiv pranja novca, kako je objavio Jiji.com 2. decembra.

Prema Jiji.com, završni tekst dokumenta koji je zajednički dostavljen od strane lidera G20, poziva na “sistem oporezivanja prekogranične usluge elektronskog plaćanja”.

Članak zatim ukazuje da prema trenutnim zakonima, strane kompanije koje “nemaju fabrike ili druge baze u Japanu” ne mogu biti oporezivane od strane vlade. Navodi se da lideri G20 traže “izgradnju sistema za oporezivanje prekogranične elektronske usluge”.

Zemlje članice, koje su se ovog vikenda okupile u Buenos Ajresu u Argentini, navodno su radile na sistemu i “razmatraće o ovom problemu tokom 2019. godine kada će Japan biti predsednik samita”. Konačna verzija propisa, nakon razmatranja predloga svake zemlje članice, biće na snazi do 2020. godine.

Kako je izvestio Cointelegraph u oktobru, izvršni direktor kompanije za kripto investiranje Circle-a je na nivou G20 pozvao na normalizaciju kripto industrije.

U julu je francuski ministar finansija Bruno le Mari takođe pozvao G20, da održi javnu raspravu o kriptovalutama na samitu ovog vikenda.

Le Mari je rekao da će lideri “zajedno raspravljati o pitanju bitkoina (BTC)” jer je očigledno da postoji rizik od špekulacija”. Zatim je zaključio da Francuska mora “ispitati ovo sa drugim članovima G20” kako bi videla kako se “može regulisati bitkoin”.


 

Pripremila: Marija Gvozdenović