Kriptovalute neće biti fokus G20 grupe bar do oktobra, potvrđeno je na sastanku 21.-22. jula.

Skup privremenih odluka donetih od strane ministara finansija i guvernera centralne banke (FATF) ne podrazumeva oštre korake ka regulaciji kriptovaluta.

Rezultat ovih odluka su četvoromesečne konsultacije koje su održene na prethodnom zasedanju FATF-a u martu. U to vreme, predstavnici su rekli da su u obavezi da donesu “veoma specifične predloge” o tome kako prići sferi kriptovaluta na internacionalnom nivou.

Međutim tokom zasedanja se stav prema ovoj temi promenio.

“Tražimo od FATF-a da razjasne u oktobru 2018. kako se njeni standardi primenjuju na kriptovalute”, piše u zahtevu.

U kratkim komentarima o generalnom stavu prema kriptovalutama, unutar G20 grupe imaju slične stavove, ističući da tehnologija ima svoje “benefite” kao i “rizike.”

“Tehnološke inovacije, koje uključuju i kripto svet, mogu doneti značajne benefite finansijskom sistemu i mogu raširiti ekonomiju.” U dokumentu dalje stoji:

“Kriptovalute, međutim, podižu pitanje zaštite potrošača i investirora, integriteta tržišta, izbegavanja poreza, pranje novca i finansiranja terorizma.”

Ovakve izjave podržavaju stav G20 grupe koji je isti cele godine i takođe predstavljaju mišljenje zajednica kao što je Evropska Unija.

Početkom meseca, izveštaj francuskog ministarstva finansija, koje vodi Bruno Le Mer, koji je javno tražio od G20 da razmatra kriptovalute, takođe predlaže izbegavanje direktne regulacije.


 

Pripremio: Stevan Kostić