G20 grupa je pomenula kripto regulaciju u svojoj nedavnoj deklaraciji o održivom razvoju, usvojen u Argentini. Deklaracija je objavljena na znaničnom sajtu Saveta Evropske unije i Evropskog saveta 1. decembra.

Na samitu u Buenos Ajres-u 30. novembra i 1. decembra, G20 zvaničnici su ponovili svoju zabrinutost o kripto industriji zajedno sa svojim sveobuhvatnim planom u pogledu budučnosti rada i razvoja infrastrukture.

Deklaracija pod nazivom “Izgradnja konsenzusa o pravednom i održivom razvoju” smatra kripto valute kao važan deo “otvorenog i održivog finansijskog sistema” koji je “ključan za podršku održivom razvoju”

Dok prepoznaju važnost kripto industrije za globalnu ekonomiju, G20 je zabeležio da će uvesti mere protiv pranja novca (AML) kao i anti terorističko finansiranje po standardima Finansijske akcione grupe (FATF).

Učesnici G20 su takođe izrazili pozitivan stav prema nebankarskim finansijskim institucijama, ističući potencijalne prednosti tehnologije u finansijskom sektoru pod uslovom da tehnološki poremećaji (tech disruptor) upravljaju rizicima koji su povezani sa njima:

“Radujemo se stalnom napretku u postizanju otpornog nebankarskog finansijskog posredovanja. Mi ćemo povećati napore kako bismo osigurali da potencijalne koristi tehnologije u finansijskom sektoru budu realizovani dok se rizici ublažavaju”

G20 zvaničnici su prethodno izrazili “mekan” stav prema kriptu, navodeći da će nastaviti sa “pristupom nemešanja” prema kripto regulaciji. U julu je rezime privremenih odluka koji su doneli posvećeni ministri finansija i guverneri Centralne banke izjavilo da “tehnološke inovacije, uključujući onih koji su temelji kripto sredstva, mogu da dostave značajne koristi finansijskom sistemu kao i široj ekonomiji.” Naime, dokument je zabeležio:

“Kripto sredstva, naime, povećavaju probleme u pogledu žaštite potrošača i investitora, integriteta tržišta, utaje poreza, pranje novca i finansiranja terorizma.”

Kao što je CoinTelegraph objavio juče, lideri G20 su pozvali globalnu zajednicu da razviju porez na kripto, pozivajući na “sistem oporezivanja za prekogranične usluge elektronskog plaćanja.”

 

Pripremio: Marko Mihajlović