Zemlje članice G20 sastaće se 8. i 9. juna u Fukuoki, Japan, kako bi razgovarale o međunarodnoj regulativi o sprečavanju pranja novca (AML). Prema izveštaju lokalnog informativnog medija Kyodo 4. aprila.

Prema izveštaju, a u skladu sa zvaničnim planovima, guverneri G20 i ministri finansija će učestvovati na sastanku. Događaj će biti fokusiran na uspostavljanje okvira za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Nadalje, prema Kyodo izveštaju očekuje se, kako je otkriveno 4. aprila, da će zemlje da postignu dogovor o novim proposima tokom ovog sastanka. U izveštaju se navodi da je glavni cilj anti-anonimnost. Naime, grupa navodno nastoji da uspostavi striktniju identifikaciju pojedinaca koji obavljaju kripto transakcije, kako bi protok sredstava bio transparentan.

Kako je objavio Cointelegraph u decembru prošle godine, zemlje G20 već su zatražile “sistem oporezivanja za prekogranične usluge elektronskog plaćanja”, kao i regulativu za borbu protiv pranja novca. Zemlje članice su se dogovorile na sastanku u Argentini da će razmotriti to pitanje tokom sastanka u Japanu.

U martu, osnivač i generalni direktor kompanije za digitalno bankarstvo sa sedištem u Velikoj Britaniji Revolut javno je demantovao navode o kršenju procedura o pranju novca, kao i o nemarnosti u kontroli.

 

Pripremio: Nikola Mosurović