Japan će zatražiti od vlada zemalja članica G20 da se fokusiraju na razvoju zajedničke strategije za sprečavanje pranja novca (AML) putem kripta tokom samita koji će biti održan od 19. do 20. marta u Buenos Ajresu - objavljuje Rojters u svom izveštaju od 13. marta citirajući "vladinog zvaničnika sa direktnim uvidom u temu".

Japanski vladin zvaničnik je naveo za Rojters da u ovom trenutku vlada njihove zemlje smatra da je bolje fokusirati se na razvoj mera sprečavanja pranja novca umesto formulisanja regulacija o kripto trgovanju.

Zvaničnik je naglasio činjenicu da "pukotina" za pranje novca i dalje postoji zbog toga što neke vlade i dalje sprovode blaže regulative od drugih.

"Predmet diskusije će svakako biti preduzimanje koraka u cilju sprečavanja pranja novca kao i zaštita potrošača, a ne bi trebalo da se preterano obraća pažnja na to kako bi trgovanje kriptom moglo uticati na bankarski sistem", naveo je zvaničnik, dodajući da sveukupno raspoloženje na G20 u ovom trenutku jeste da "primena previše stroge regulative nije dobra opcija."

Sudeći po Rojtersu, Odeljenje za finansijsko delovanje (FATF), telo koje se sastoji od 37 država, radi na standardima za sprečavanje pranja novca i priprema izveštaj za sastanak G20 u kojima će naznačiti načine borbe protiv pranja novca putem kripta.

Japanske kripto menjačnice (23. februar) su prijavile 669 slučajeva za koje se sumnja da su vezani za nelegalnu radnju pranja novca u 2017. godini, što je samo delić u odnosu na 347.000 slučajeva prijavljenih od strane banaka za isti vremenski period.

Sredinom februara, Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) najavila je inspekciju 15 kripto menjačnica, koja je usledila nakon hakerskog napada na Coincheck (26. januar). Prošle nedelje, FSA je objavila "Dopis o kažnjavanju" za 7 kripto menjačnica i stopirala rad dve menjačnice.
 

 

Pripremio: Bojan Zečević