Radna grupa G-7 izveštava da stejblkoini, poput Facebook-ove libre, predstavljaju značajan rizik za globalni finansijski sistem, ali takođe imaju potencijal u oblasti plaćanja.

Umnožavanje propisa

18. oktobra, u izveštaju koji su zatražili ministri finansija G-7 i guverneri centralnih banaka, radna grupa je potvrdila da grupacija sedam najbogatijih zemalja neće dozvoliti pokretanje bilo kakvog globalnog stejblkoina bez adekvatnog rešavanja povezanih izazova i rizika. Cointelegraph je izveštavao o neobjavljenom nacrtu istog izveštaja 14. oktobra. Kompletan izveštaj glasi:

"Nijedan globalni stejblkoin projekt ne bi trebalo da počne s radom sve dok pravni, regulatorni i nadzorni izazovi i rizici navedeni gore nisu adekvatno rešeni, odgovarajućim dizajnom i pridržavanjem propisa koji su jasni i proporcionalni."

Radna grupa je utvrdila da do sada prvi talas kriptovaluta nije uspeo da obezbedi pouzdano i atraktivno sredstvo plaćanja ili čuvar vrednosti. Stejblkoini su, s druge strane, lakše upotrebljivi kao sredstvo plaćanja i čuvar vrednosti i mogu potencijalno razviti globalne platne sisteme koji su brži, jeftiniji i inkluzivniji od postojećih.

Zatim izveštaj ukazuje na potencijalne izazove i rizike koji dolaze sa stejblkoinima za javnu politiku, nadzor i regulaciju, pravnu sigurnost, sprečavanje pranja novca i suzbijanje finansiranja terorizma, između ostalih.

Nakon što se stejblkoini pokrenu na globalnom nivou, navodi se u izveštaju, potencijalno mogu ugroziti globalnu finansijsku stabilnost i monetarni sistem.