Šef tehnološkog istraživanja Renaissance Macro Research-a, Džef DeGraf, zaključio je da je u novoj analizi možda "kraj igre" za bitkoin (BTC), objavio je CNBC 9. avgusta.

U napomeni klijentima, DeGraf, koji je u poslednjih dvadeset godina dobio više priznanja za svoje trgovinske uvide, tvrdio je da kretanje bitkoina ukazuje na to da je najveća kriptovaluta "trajno oštećena".

CNBC navodi DeGrafa da su "parabolična kretanja bitkoina ozbiljno opasna za kratkoročne trgovce".

"Jednom kada se dođe do vrha kod narušavanja podrške, hartija od vrednosti koja je u pitanju se često može smatrati trajno oštećenom ili čak "gotovom". Naravno, navodimo bitkoin kao dokaz ’A’ na današnjem tržištu."

Takva situacija bi se zaista mogla uzeti u obzir ako bi BTC/USD probio nivo podrške za godinu dana, dodao je DeGraf.

Cena bitkoina obišla je pun krug u protekle tri nedelje, trguje se za oko 6.359 dolara u vreme pisanja, nakon što je ranije porasla do 8.450 dolara krajem jula.

Pre godinu dana, u ovo vreme, bitkoinom se trgovalo za polovinu sadašnje cene – 3.400 dolara – kako su tržišta počela da rastu, to je dovelo cenu bitkoina do oko 20.000 dolara u decembru 2017 godine.

Chart

U međuvremenu, sumjne koje dolaze iz tradicionalnih finansijskih izvora su se nastavile u posljednjih nekoliko meseci, uprkos povećanom interesu Vol Strita i obećanjima da se izgradi infrastruktura za bitkoin.

Prošle nedelje, izvršni direktor JPMorgan-a, Džejmi Dimon, još jednom je nazvao kriptovalutu "prevarom" nakon što je ranije rekao da "neće govoriti o tome".

 

Pripremio: Nikola Tasić