Prva Deš prezentacija u Srbiji je izazvala neočekivano interesovanje i okupila brojnu publiku.

Prihvaćen je predlog da se deš približi srpskoj IT zajednici putem niza mitapa u tehničkom sektoru. Prvi mitap, prema navodima organizatora Nebojše Jovića, je imao veći odziv od očekivanog, što ukazuje na veliko interesovanje. Ovaj uspeh je inspirisao Jovića da planira dodatne edukativne poduhvate koji bi promovisali deš.

“Planiram da podnesem još jedan predlog kako bi ispunio plan za novembar i decembar. Cilj je popularizacija deša kod IT zajednice, privatnih investitora i preduzetnika koji su zainteresovani da čuju nešto više o blokčeinu i dešu. Organizovaće se više događaja sa različitim temama ciljajući određene grupe: Garage Lab - blokčein i internet stvari (IoT), 3D štampa, Belgrade Venture Forum - startapi, investitori, blokčein entuzijasti, Smart City Challenge - startapi, glasački sistem, tehnološki entuzijasti”, navodi Jović.

Ukratko o dešu

Deš je digitalna valuta uporediva sa bitkoinom. Kod digitalnih valuta vi možete novčiće da prenesete sigurno i nepovratno sa jednog digitalnog novčanika na drugi. Ne postoji banka niti neko centralizovano regulatorno telo koja se bavi prenosom novca. Deš se može preneti anonimno. Plaćanje se potvrđuje u roku od jednog minuta, za razliku od bitkoina gde se plaćanja potvrđuju za trideset minuta. Bitkoin projekti nemaju organizovano finansiranje. Kod deša, 10% novčića je usmereno na razvoj, marketing i zakonski okvir. Trenutno, 4.611 vlasnika masternodova glasaju mesečno koji projekti treba da dobiju sredstva tog meseca. Raspodela sredstava je decentralizovana.

Šta je masternod?

Kod bitkoina postoje samo novčanici koji su međusobno povezani. Kod deša postoje obični novčanici i prošireni novčanici koji se zovu masternodovi. Masternodovi omogućavaju anonimni prenos novčića i gotovo trenutna plaćanja. Vlasnik masternoda mora da ‘zaključa’ 1000 dešova u svom novčaniku (1000 DASH = 303.847 dolara). Svakih 6-7 dana vlasnik masternoda zarađuje oko 2,1 DASH-a.

Pitali smo Nikolu Cvijovića, stručnjaka za kriptovalute, koji je bio govornik na skupu o utiscima:

“Sve su češća okupljanja ljudi koje interesuju kriptovalute, do sada se uglavnom pricalo o bitkoinu i itirijumu. Svet kriptovaluta i projekata baziranih na blokčein tehnologiji je mnogo veći od samo par kriptovaluta o kojima se kod nas uglavnom priča. Zato mislim da je organizovanje ovakvih događaja i druženja od izuzetnog značaja za razvoj kripto zajednice u Srbiji. Nadam se da će posle uspešnog prvog mitapa uslediti jos sličnih dešavanja, a mi iz ECD-a ćemo uvek biti tu da im pružimo podršku”.

“Deš je postao drugi bitkoin u smislu investiranja: samo kupujte, nikad ne prodajte. Uz Evolution, ja znam da deš ima svetlu budućnost”, samouvereno je zaključio Jović.

Ilustracija: Darja Lovrenski