Blokčein je možda poznat za 66% direktora informacionih tehnologija (CIO), ali samo 22% planira da ga koristi, što je novo istraživanje iz Gartnera objavljeno 3. maja.

Prema podacima 3.138 CIO-a koji su odgovorili na anketu, 14% želi da koristi blokčein kao deo svog "srednjoročnog do dugoročnog planiranja", dok 8% smatra "kratkoročnu" implementaciju. Samo 1% već koristi blokčein.

Rezultati su u suprotnosti sa opštom percepcijom tehnologije koja ubrzano ulazi u glavne tokove društva, a Gartner zaključuje da je blokčein "u trendu" i da njegov budući potencijal ne odražava trenutni status.

"Ovogodišnja istraživanja pružaju činjenične dokaze o masovnoj “histeriji” vezanoj za usvajanje i razvoj blokčeina...", rekao je potpredsednik David Furlonger.

"Od ključne je važnosti da shvatite i šta je blokčein i za šta je sposoban danas, u poređenju sa time kako će sutra menjati kompanije, industrije i društvo."

Istraživanje je takođe ukazalo na poznati problem stečenih veština, sa čime se kompanije često suočavaju kada žele da usvoje blokčein rešenja.

Iako je blokčein često prepušten skepticima kriptovaluta kao "prava" revolucija iza fenomena kao što je bitkoin, istraživanje Thomson Reutersa u aprilu je pokazalo suprotno.

Na pitanje da li planiraju da trguju sa kriptovalutama, 20% finansijskih firmi je reklo da će to uraditi do kraja 2018. godine.

Pored toga, najmanje 56 od preko 400 ispitanika reklo je da njihovi planovi treba da budu realizovani do avgusta.

 

Pripremio: Nikola Tasić