Fondacija Bila i Melinde Gejts ulazi u partnerstvo sa Ripple Labs Inc. i firmom za digitalna plaćanja Coil-om kako bi implementirali Interledger Protocol, navodi u tvitu zamenik direktora fondacije Miler Abel 17. oktobra. Sama Fondacija nije objavila zvanično saopštenje o partnerstvu.

Pored implementacije riplovog Interledger protokola, koji je dizajniran da poveže različite platne registre i omogući bržu obradu prekograničnih transfera, partnerstvo će istražiti načine na kako bi Mojaloop mogao podržati "pro-poor platne sisteme".

We are partnering w/ @ripple and @coil to implement the #Interledger Protocol & explore ways #Mojaloop can support pro-poor payment systems. #githubuniverse

— Miller Abel (@MillerAbel_) October 17, 2018

Mojaloop je pokrenut od strane Gejts fondacije u oktobru prošle godine i koristi Interledger tehnologiju. To je platna platforma otvorenog koda za finansijske organizacije, vladine regulatore i druge industrijske finteh igrače opremljene da promovišu mobilna plaćanja u državama u razvoju i pružanju finansijske usluge za ljude bez bankovnih računa širom sveta.

Prema podacima Svetske banke iz 2017. godine je bilo oko 1,7 milijardi odraslih osoba koji su tehnički bili bez bankovnog računa, što čini oko 30% svetske populacije. Većina njih živi na tržištima sa niskim ili srednjim prihodima i bukvalno nema pristup regularnom bankarstvu zbog nedostatka jasnih indentifikacionih informacija.

Sa platformama na bazi blokčeina, osobe bez bankovnih računa mogu, na primer dobiti digitalni indentitet za korišćenje svog bankarstva, jednostavno uz pomoć svojih pametnih telefona, dok će biomerija uraditi sve ostalo.

Coil, koga je osnovao nekadašnji direktor Ripla, Stefan Tomas, takođe je zasnovan na Interledger tehnologiji. Preptlatnička platforma omogućava korisnicima da monetarno podržavaju sadržaj kreatora pored toga što kontrolišu oglase i strimuju sa sajta procese plaćanja.

 

Pripremio: Bojan Zečević