Vojni ogranak Hamasa - de fakto vlast Pojasa Gaze u Palestini - pozvala je svoje pristalice da im šalju sredstva putem bitkoina (BTC). Apel je podnet 29. januara preko zvaničnog Telegram kanala Abu Obeide, jednog od glavnih zastupnika Hamasa.

Hamas - koji se sastoji od organizacije za socijalni rad “Dawah” i vojne frakcije “Izz ad-Din al-Qassam Brigades”, smatra se terorističkom organizacijom, u celosti ili delimično, od strane nekoliko zemalja i međunarodnih organizacija - uključujući SAD i EU.

Rusija, Turska i Kina spadaju među svetske sile koje ne označavaju grupu kao teroristički entitet.

U svojoj poruci, Abu Obeida je pozvao “sve ljubitelje i pristalice našeg pravednog otpora da finansijski podrže otpor koristeći bitkoin”, dodajući da će tačan mehanizam finansiranja biti objavljen kasnije. Obeida dalje nastavlja:

“Cionistički neprijatelj se bori protiv otpora tako što pokušava da svakim sredstvom skrati podršku koju dobijamo, ali ljubitelji otpora u celom svetu bore se protiv tih cionističkih pokušaja i traže sve moguće načine pružanja podrške otporu.”

Hamas upravlja Pojasom Gaze još od 2007. godine, nakon što je pobedio u vojnom sukobu protiv palestinske nacionalističke partije Fatah - borba za vlast koja je proizašla iz poraza organizacije Fatah na parlamentarnim izborima 2006. godine. Pojas Gaze se i dalje blokira putem zemlje, vazduha i mora od strane Izraela i Egipta nakon Hamasove pobede, što ozbiljno ograničava kretanje ljudi i robe.

Okretanje ka bitkoinu od strane Abu Obaide dolazi nakon odluke premijera Izraela Benjamina Netanjahua da privremeno zamrzne katarsku pomoć vrednu više miliona dolara - uključujući 15 miliona dolara mesecno za isplatu državnim službenicima Hamasa. Ovo se dešava neposredno nakon novih graničnih tenzija između Izraela i Hamasa.

Pored blokade u Pojasu Gaze, s obzirom na to da je Hamas označen kao teroristički entitet u mnogim zapadnim zemljama, mnoge globalne banke odbijaju pružanje usluga ovoj grupi putem svog AML mehanizma.

Kako je saopšteno, američki Predstavnički dom je prošlog septembra usvojio zakon kojim će se uspostaviti kripto radna grupa za borbu protiv upotrebe kriptovaluta od strane terorista.

Na kongresnom saslušanju početkom septembra, zaključeno je da dok su Al Kaida, Islamska država i druge terorističke grupe pokušavale da prikupljaju sredstva preko kripta, njihov uspeh je bio ograničen - i da u mnogim slučajevima fiat valute pružaju jaču anonimnost za nezakonito prikupljanje sredstava.

 

Pripremio: Marko Mihajlović