Ruski avio prevoznik S7 Airlines ušao je u partnerstvo sa državnim naftnim gigantom Gasprom Njeftom. Parnterstvo ima za cilj korišćenje pametnih ugovora na bazi blokčeina za punjenje goriva avionima - navodi se u saopštenju za javnost od prošlog petka (24. avgust).

S7, koji je u poslednje dve godine razvio nekoliko blokčein projekata, sada će koristiti tehnologiju za povećanje efikasnosti isporuke i plaćanja goriva kao i u procesu dopunjavanja goriva na aerodromima.

Partnerstvo obuhvata Gaspromovu filijalu Gasrpomnetf-Aero zaduženu za dopunu goriva za avione.

"Korišćenje blokčein tehnologije u recipročnom računovodstvu i poravnanjima između avio kompanija i operatera goriva daje nam novi podsticaj razvoja čitave avio-industrije", naveo je direktor Gaspromnetf-Aero, gospodin Vladimir Egorov.

Po mišnjenju partnera, ovaj projekat označava prvu upotrebu blokčein tehnologije ovakvog tipa na ruskom tržištu.

Pametni ugovori (smart contracts) će zameniti trenutni složeniji proces koji uključuje predplaćivanje, bankarske garancije i "povezane rizike", razjašnjava Gasprom, a što bi zauzvrat dovelo do smanjenja vremena obrade podataka i uštede na troškovima rada.

"Po uspostavljenim procedurama, kada se završi sa dopunom goriva, vrši se izmirenje i poravnanje između strana" - naveo je direktor S7 grupe Pavel Voronin, a zatim i dodao:

"Tehnologija predstavlja poboljšanje na polju transparentnosti u recipročnim poravnanjima, što znači da se možemo distancirati od niza manuelnih operacija, a ubrzati same procese."

Krajem 2016. godine, S7 je sarađivao sa lokalnom Alfa bankom na korišćenju pametnih ugovora za B2B plaćanja, dok je prošle godine kompanija započela sa prodajom karata sa Voroninovim komentarom koji je naveo tada "da je ovo prva kupovina avio karata na svetu putem otvorenog blokčeinovog API-ja povezanog sa bankom".


 

Pripremio: Bojan Zečević