Kripto berza Gemini je najavila podršku za bitkoin keš (BCH) kastodi i trgovinu sa objavom na svom zvaničnom Medium blogu 8. decembra. Gemini, sa sedištem u SAD-u je osnovan 2015. godine od strane Vinklvos braće.

Iz berze su naglasili da će u ovom trenutku "samo pružiti podršku za Bitcoin ABC mrežu" koja je označena na platformi kao "Bitcoin Cash sa skraćenicom: BCH"

Iz Gemini-a su izjavili: "nastavljamo da procenjujemo bitkoin SV u narednim nedeljama ili mesecima, i možda ćemo ili možda nećemo da odlučimo da podržavamo podizanje i/ili trgovanje bitkoin SV-a u budućnosti.”

Kako bi se osigurala zakonska usklađenost, kompanija, koja tvrdi da je najviše regulisana kripto berza na svetu, navodno je “blisko sarađivala sa državnim Odsekom za finansijske usluge u Njujorku (NYSDFS) radi dobijanja saglasnosti za ponudu bitkoin keš trgovanja i kastodi usluga."

Bitkoin SV i bitkoin ABC su dva blokčeina koja su se takmičila za ime bitkoin keš nakon kontroverznog razdvajanja (hard-fork). Ono što se često nazivalo "ratom" u kripto zajednici okončalo se kada je bitkoin SV sponzor i milijarderski preduzetnik Kalvin Air izjavio da taj lanac više ne želi ime bitkoin keš, objavio je Cointelegraph 24. novembra.

U oktobru je Gemini stekao regulatorno odobrenje da ponudi trgovinu jednom od velikih kriptovaluta lajtkoin (LTC). Potpredsednik inženjera Gemini-a Erik Viner primetio je temeljnu "bankarsku usaglašenost i povereničku obavezu" Gemini-a pod nadzorom NYDFS-a. On je izjavio da lajtkoin trgovinska podrška dolazi kao rezultat bliske saradnje sa regulatorima i da se berza približava novoj imovini s pristupom "sigurnost na prvom mestu".
 

Pripremila: Majda Petrović