Iako je nedostatak regulacije i upotreba od strane kriminalaca nekada bila osnova napada na bitkoin, "mehur" je najnovija osuda koju koriste skeptici. Izvršni direktor Credit Suisse-a Tiam koristi istu logiku za napad na bitkoin. Govoreći na konferenciji za novinare u Cirihu, Tiam je rekao:

"Od onoga što možemo da identifikujemo, jedini razlog za kupovinu ili prodaju bitkoina jeste zarađivanje novca, što je osnovna definicija špekulacija i osnovna definicija mehura".

Dodao je da je u istoriji finansija takve špekulacije retko završe dobro.

Banke su ne zainteresovane

Tidjan je istakao da su banke regulisani entiteti sa striktnom regulativom protiv pranja novca. Iz tog razloga bilo bi im teško da direktno rade sa bitkoinom. Banke su u prošlost gasile račune kompanijama čije je poslovanje bazirano na bitkoinu zbog provera koje ti računi iziskuju.

Prema Tijamu:

“Većina banaka po trenutnoj zakonskoj regulativi imaju malu ili nikakvu želju da se uključe u valutu koja ima takve izazove sa regulativom vezanom za pranja novca."

Zašto su se banke uznemirile?

Banke mogu imati validne razloge, uključujući striktne propise, što ih može sprečiti da uđu u bitkoin prostor. Međutim, to nije razlog za napad na bitkoin, kao što je učinio Džejmi Dajmon i drugi bankari. Bitkoin preti da poremeti postojeći model, gde su bankari i regulatori u prijatnom odnosu.

Banke koje imaju reputaciju veću od života su prevelike da ne uspevaju da prevaziđu daleko viši sistemski rizik od kriptovaluta. Pokušavajući da izgradi histeriju o bitkoin mehuru, njegovoj upotrebi u kriminalnim aktivnostima ili pretnji za ekonomsku stabilnost, protivnici bitkona imaju za cilj da podstaknu regulatore u akciju. Izgleda da tržište ignoriše protivnike bitkoina, redovno dostižući nove vrhunce.


 

Pripremio: Nikola Mosurović