Kompanija za vanberzansko (OTC) trgovanje i pozajmljivanje digitalne valute Genesis zatvorila je četvrti kvartal 2019. godine sa rekordno visokim rezultatima u izdavanju kredita od svog osnivanja.

Prema saopštenju za javnost 30. januara, Genesis je od svog osnivanja u martu 2018. godine omogućio preko 4,25 milijardi dolara kredita, što je četvrti kvartal prošle godine učinilo najboljim u istoriji kompanije. Genesis je za svoje institucionalne kupce stvorio više od 1,1 milijardi dolara zajmova, uz ukupne aktivne zajmove od 545 miliona dolara, što predstavlja porast od 23% u odnosu na 450 miliona dolara u trećem kvartalu.

Genesis je uočio porast svoje aktivne knjige zajmova i izdavanja uprkos padu cene bitkoina (BTC) i drugih digitalnih sredstava za 14%. Iznos pozajmica u američkim dolarima je takođe nastavio da raste i predstavlja 37% aktivnog kreditnog portfolia kompanije u četvrtom kvartalu 2019.

Izdvajamo tržište kripto zajmova

Od decembra 2019. godine procenjena je vrednost celokupne industrije kripto zajmova na 4,7 milijardi dolara, a broj kripto-kreditnih platformi naglo raste, navodi se u izveštaju koji je sačinila kompanija blockchain Graichain Ltd.

Dok su zajmodavci samo od 2018. zaradili kamate od ukupno 86 miliona dolara, potražnja za kreditima za kriptovalute je rasla. U prvom kvartalu 2019. godine izdato je preko 5.400 novih kredita, a u drugom najmanje 18.500. Takođe se povećao obim pozajmljivanja, pri čemu su zajmodavci u prvom tromesečju izdali 64,8 miliona dolara kredita, a u drugom 159,3 miliona dolara.

Nedavno je velika kompanija za kreditiranje kriptovaluta BlockFi dodala podršku za lajtkoinj (LTC) i USD Coin (USDC), a platforma za pozajmljivanje kriptovaluta Celsius objavila je da će sprovoditi složene kamate na kriptovalute deponovane u svom novčaniku.