Geopolitički analitičar Džordž Fajrdman kaže da će blokčein tehnologija jednog dana postati "zastarela”, javlja CNBC 15. juna.

Fajerdman je osnivač Geopolitical Futures, online izdanja posvećenog predviđanju budućih internacionalnih događaja i autor "Sledećih 100 godina: Predviđanje 21. veka." On je rekao za CNBC da "ne poznaje ni jednu enkriptovanu tehnologiju koja nije dekriptovana" i da "ne veruje da pored obaveštajnih agencija Amerike, Rusije i Kine" blokčein tehnologija neće biti dekriptovana. Takođe dodaje:

"Korisna je. Vidljiva je, i u jednom trenutku će biti prevaziđena."

Friedman tvrdi da je blokčein "samo još jedan "hajp". Ljudi zarađuju na njemu tako što govore neverovatne stvari o njemu."

U januaru, direktor FBI-a Kristofer Vrej objavio je statistiku o enkripciji i zaštiti podataka na internacionalnoj konferenciji Cyber Security. Prema iznetim podacima, FBI nije mogao da upadne u preko 7.800 uređaja na kojima su bile informacije od vitalnog značaja za njihove istrage u periodu od 2016.-2017. Vrej je takođe dodao da je pola od ovih uređaja imalo neku vrstu enkripcije.

U martu Cointelegraph je objavio podatak da NSA navodno može da locira bitkoin korisnike širom sveta, kao što klasifikovan dokument koji je Edvard Snouden objavio pokazuje. NSA je ovo uspela tako što je napravila sistem koji skuplja, analizira i procesuira prenos podataka sa interneta dok biva skriven u popularnom softveru za anonimnost.

Tajni program za prismotru interneta je plod više tajnih dogovora koji su omogućili aganciji da prati komunikacije i da uzima podatke direktno iz kablova koji formiraju internet.


 

Pripremio: Stevan Kostić