Nemačka aviokompanija Hahn Air tvrdi da je prva aviokompanija koja je izdala karte na blokčeinu, objavila je ta kompanija u saopštenju za javnost 18. novembra.

Prodaja karata korišćenjem blokčein tehnologije omogućena je saradnjom kompanije Hahn Air sa decentralizovanom platformom za sektor turizma, Winding Tree. Fridrih Novotni, šef prodaje inženjeringa u Hahn Air-u, Maksim Izmailov, osnivač Winding Tree-a, i David Montali, direktor informacionih tehnologija u Winding Tree-u, postali su prvi putnici koji su koristili karte rezervisane putem blokčeina.

Komentarišući proizvod, Novotni je rekao da je cilj kompanije „istražiti i nadgledati mogućnosti koje ova tehnologija pruža za distribuciju putovanja među pružaocima usluga, čak i ako je široko prihvatanje još uvek vizija za budućnost“.

Blokčein i kriptovalute u sektoru putovanja

Blokčein tehnologija i digitalne valute neprestano ulaze u turistički sektor poslednjih godina. Ranije u novembru, Alternative Airlines, turistička kompanija sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, udružila se s Utrust radi olakšavanja plaćanja kriptovalutama, uključujući bitkoin (BTC), iter (ETH), deš (DASH), DigiByte (DGB) i Utrust-ov rodni token UTK.

Krajem oktobra, blokčein startap Zamna prikupio je pet miliona dolara za automatizaciju bezbednosnih provera aerodroma koristeći blokčein i biometrijsku tehnologiju. Zamna je rekla da su sada među njenim klijentima International Airlines Group, Emirates Airlines i Generalna direkcija za prebivalište i poslove stranaca Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prošle godine, u nameri da šire promoviše turizam, vlada države australijske provincije Kvinslend izdala je grant kripto startapu TravelbyBit kao deo od 8,3 miliona dolara finansiranja za inovacije. Cilj kompanije je da poveća broj turista u provinciji tako što će putnicima omogućiti da rezervišu svoje letove i usluge koristeći kriptovalute.