Nemački parlamentarci tvrde da bi blokčein strategija u zemlji trebalo da uključi odgovarajući pravni okvir za trgovanje kriptovalutama i izdavanje tokena koji bi ohrabrili razvoj domaćeg sektora.

Ovaj predlog Iznela je potparol za finansije CDU/CSU Unike Antje i njen kolega na javnoj raspravi koju je 11. marta pokrenuo Odbor za finansije Bundestaga.

Rasprava je isključivo bila posvećena mogućnostima koje bi blokčein tehnologija mogla da ponudi Nemačkoj kao finansijskom i poslovnom središtu. Ona je bila usredsređena na trenutno i željeno stanje u razvoju blokčeina u zemlji i inicijative savezne vlade u ovom sektoru do danas.

U svojim predlozima, Tillman i Hauer su naglasili da, iako još uvek u svojim ranim fazama, blokčein je spreman da napravi značajan i konstruktivan uticaj kao osnovna tehnologija za nacionalne strategije digitalizacije na više polja, i da stoga treba danas postaviti temelje za njegovu buduću implementaciju.

I ako su pohvalili promociju pilot projekta od strane nemačke savezne vlade u različitim aplikacijama kao što su elektromobilnost, trgovanje električnom energijom u Saveznom sektoru za migracije i izbeglice, Tillman i Hauer su tvrdili da je potrebno ojačati napore da se osigura da Nemačka može da se nadmeće na globalnom nivou.

“... došlo je do sve većeg odliva obećavajućih [blokčein] startapa u evropske i neevropske zemlje već neko vreme. Finansijske runde zasnovane na blokčein tehnologiji (takozvane inicijalne ponude novčića [ICO]) u međuvremenu se odvijaju gotovo isključivo u inostranstvu.“

Poslanici su predložili da, kako bi ostali na čelu inovacija i sprečili dalji odliv mozgova blokčein talenata, blokčein strategija nemačke Vlade trebalo bi da obuhvati odgovarajući pravni okvir koji bi postavio jasne uslove za kriptovalute i trgovanje tokenima:

„Potencijal blokčein tehnologije može u potpunosti da se ostvariti samo ako postoji pravna sigurnost i potencijalni rizici da budu ublaženi. Cilj mora da bude zadržavanje sveukupne dodate vrednosti ove obećavajuće tehnologije u Nemačkoj i razvijanje naše zemlje kao pionira blokčein ekonomije."

Kako je Cointelegraph izvestio ranije ovog meseca, nemačko Ministarstvo finansija upravo je objavilo dokument o tretmanu i regulaciji hartija od vrednosti na bazi blokčeina, koji izuzima većinu tokena iz saveznih zakona o hartijama od vrednosti, ali je ipak naglasio rizike koje ICO mogu da predstavljaju za investitore.

Takođe ovog mesca nemačko Ministarstvo pravde i finasija predlaže pokretanje državnog registra koji bi regulisao blokčein sektor i ujedno štitio investitore od mogucih zloupotreba.

Očekuje se da će do sredine 2019. godine biti uvedena nacionalna blokčein strategija nemačke vlade.

 

Pripremio: Nikola Mosurović