Kabinet Nemačke i nemačka centralna banka Dojč Bundesbank usko sarađuju na pitanjima koja se odnose na digitalne valute centralne banke (CBDC).

Svest o situaciji sa CBDC-om na globalu

29. avgusta nemački savezni parlament (Bundestag) je objavio zvanične povratne informacije na zahtev poslaničke grupe Slobodarske demokratske stranke, koji je od Kabineta zatražio da odgovori na šest pitanja koja se odnose na CBDC u julu 2019. godine.

U dokumentu od 16. avgusta, Kabinet je odgovorio na sva pitanja grupe, citirajući važne izveštaje i istraživanja u tom prostoru, uključujući januarski izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (BIS). Konkretno, na pitanje o njegovom znanju ili uvidu u vezi sa CBDC-om, Kabinet je citirao BIS, tvrdeći da je 70% centralnih banaka u svetu uključeno u rad na CBDC-u, ali samo dve imaju konkretne planove za emitovanje digitalnog novca centralne banke (CBDC).

Status postojećih projekata: Nejasan

Kabinet je naglasio da je Švedska jedina zemlja u EU koja trenutno razmatra izdavanje CBDC-a. Međutim, konačna odluka o izdavanju CBDC-a nije doneta, saopštile su vlasti. Pored toga, postoje neki konkretni planovi za CBDC u Urugvaju, ali nerazrađeni pilot projekat je doveo do neizvesnosti u pogledu buduće primene, naveli su iz Kabineta.

Slična je situacija i sa kineskom centralnom bankom, koja je pokrenula istraživački program o mogućem izdavanju CBDC-a još 2014. godine, ali još uvek ima nedovoljno jasnoće u vezi sa tim projektom. Vlada se takođe pozvala na venecuelanski projekat Petro (PTR), pozivajući se na izveštaj Rojtersa za 2018. godinu u kojem se tvrdi da još uvek nije bilo transakcija sa nacionalnom kriptovalutom koja je podržana naftom. 

U julu 2019. godine šef Bundesbanke Jans Vejdman je izrazio podršku Fejsbukovom Libra projektu, tvrdeći da regulatori na globalnom nivou ne bi trebalo da potiskuju inicijativu u njenom povoju.