Nemačka centralna banka i Nemačka berza (DB) uspešno su završili probu blokčein rešenja za poravnanja, otrkriva se u izveštaju DB-a od 25. oktobra.

Prema izveštaju, ova proba tehnologije za poravnanja zasnovane na blokčeinu počela je još 2016. godine.

Glavna tačka zajedničkog istraživanja bila je da se na blokčeinu zabeleži “životni ciklus” izdavanja obveznica, poravnanja, izdavanje i otkup akcija, kao i penos gotovine uključujući i obezbeđivanje digitalnih novčića, transfer između učesnika na tržištu i rešavanje gotovinskih plaćanja, kako se navodi.

Obim transakcija i brzina proizvodnog sistema testirani su u okviru Hyperledger Fabric-a i Digital Asset-a, rešenja za finansijski sektor pomoću distribuiranog registra (DLT). Autori izveštaja takođe su naglasili da su se tokom probe stalno poboljšavale osnovne tehnologije, čime su neki rezultati testiranja zastareli.

U izveštaju su naglašene ključne prednosti i nedostaci blokčein tehnologije. Visoka latentnost pojedinih tehnologija i visok nivo korišćenja procesora (CPU) su pomenuti među nedostacima, dok se veća otpornost i niži troškovi izmirenja obaveza, zbog zajedničke baze podataka smatraju prednostima.

Nakon probe, centralna banka i DB došli su do zaključka da decentralizovana rešenja treba prilagoditi potrebama finansijskog tržišta. Oni su takođe primetili da su pružaoci blokčeina ili DLT rešenja poboljšali ponudu i značajno razvili specijalizovani softver za posebnu upotrebu, prilagođavajući blokčein određenim zahtevima.

Kao što je navedeno u nedavnom izveštaju, član izvršnog odbora nemačke centralne banke Bukard Balz izjavio je da je proba Blockbaster-a uspešna, rekavši da očekuje da će se “brzi razvoj nastaviti” i dodao da vidi potecijal za široku primenu.

“Autorizovan pristup, koji uzima u obzir zahteve finansijskog sektora od samog početka, pokazao se kao ispravan.”

Kao što je Cointelegraph ranije izveštavao, britanski startap Setl je nedavno dobio odobrenje francuskog regulatora hartija od vrednosti za vođenje centralnog registra na bazi blokčeina. To znači da bi Setl mogao u najbližoj budućnosti da se poveže sa platformom Target2 - panevropska mreža za poravnanje hartija od vrednosti vredna milijardu dolara koju vodi Evropska centralna banka sa ciljem da poveća brzinu međunarodnih plaćanja.