Joakim Vuermeling, član odbora Nemačke Bundesbanke, predložio je da svaki pokušaj formiranja regulatornog okvira za kriptovalute zahteva internacionalnu saradnju. Govoreći na skupu u Frankfurtu 15. Januara, direktor je rekao okupljenima na skupu:

"Efektivna regulacija virtuelnih valuta mogla bi biti ostvariva samo kroz najvaću moguću internacionalnu saradnju, jer je regulatorna snaga nacionalnih država očigledno ograničena."

Nakon što je kineska vlada zabranila rad kriptovalutnim menjačnicama na domaćem tržištu u septembru prošle godine, mnogi kineski kripto trgovci su jednostavno svoje aktivnosti u vidu trgovanja premestili na menjačnice u Japanu, i verovatno u Južnu Koreju, sudeći prema nekim analitičarima.

Na globalnom nivou, mnoge zemlje su već pokušale da sprovedu kontrolu u vidu regulacija nad kriptovalutama na različite načine. Kina je sprovela najstrožu kontrolu, zabranivši rad kripto berzi i ICO-a i sada pokušava da zatvori sve "servise nalik menjačnicama".

Južnokorejski ministar pravde je nedavno predložio zabranu trgovanja kriptovalutama, a vlada je postavila drugi vid kontrole na osnovu onoga što neki vide kao "kriptovalutnu maniju (manipulaciju)" u zemlji. Rusija je predložila određene zakonske mere za trgovanje na "oficijalnim (licenciranim) menjačnicama."

SAD vide regulaciju kriptovaluta na oba nivoa, federalnom i državnom. Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) je izdala više upozorenja za kripto investitore prošle godine i već je preduzela korake protiv blokčeina ili kompanija povezanih sa kriptom. Na državnom nivou, regulatori u Teksasu su nedavno prekinuli saradnju sa britanskom kripto kompanijom navodno zbog neovlašćene prodaje hartija od vrednosti stanovnicima Teksasa.


 

Pripremio: Bojan Zečević