Nemačko federalno ministarstvo za ekonomske odnose i energetiku (BMVi) planira da se bori protiv prevara izbegavanja plaćanja poreza korišćenjem blokčeina, izvestile su Nemačke poslovne novine WirtschaftsWoche 22. novembra.

Nakon glavne evropske prevare pri plaćanju poreza CumEx-Files, BMVi je predložio da tehnologija distribuiranog registra (DLT) može učiniti poreskim sistemom efikasnijim  u smislu sprečavanja prevara.

Otkriveno 2017. godine, CumEx-Files je bila šema poreske prevare koju je navodno koristila mreža banaka, trgovaca akcijama i najviših pravnika da bi dobili milijarde od evropskih trezora putem špekulacije porezom na dividendu. Kao rezultat CumEx šeme, nemačka ekonomija navodno je pretrpela najviše, sa najmanje 63 milijarde dolara prijavljenih gubitaka.

Parlamentarni državni sekretar u BMVi Kristijan Hirte izjavio je da bi raspoređivanje tehnologije blokčein "moglo osigurati" da porezne akcije mogu biti "sigurno praćene" u "bilo kom trenutku".

Prema federalnom ministarstvu finansija, pre 2012. godine preko 5 milijardi dolara bilo je oprano samo u nemačkoj poreskoj regulativi.

Ranije u novembru, odeljenje prihoda Tajlanda otkrilo je planove praćenja plaćanja poreza koristeći DLT i mašinsko učenje, posebno sa namerom da potvrdi valjanost plaćanja poreza i da ubrza proces povraćaja poreza.

Ranije je Cointelegraph izvestio o kompaniji poreskog softvera Vertex sugerišući da vlade implementiraju blokčein zbog poboljšanja poreskih sistema.

 

Pripremila: Majda Petrović