Nemački ministar finansija Olaf Šolc sumnja da kriptovalute trenutno mogu zameniti tradicionalne valute, izveštava Cointelegraph auf Deutsch 18. septembra.

"Sumnjam da danas ima perspektivu da postane valuta", rekao je Šolc na "građanskom dijalogu" u nemačko-holandskom vojnom korpusu u Minsteru. Šolc je uporedio kriptovalute sa balonom iz vremena “groznice lala” u Holandiji u 17. veku, rekavši da je "velika opasnost da se ponovi takva inflacija".

Šolc je rekao da su kompjuterski procesi koji su neophodni za masovnu primenu kriptovaluta toliko skupi i energetski intenzivni da ne mogu raditi, ali da nije želeo da govori za budućnost "od 20 do 30 godina".

Prema Šolcu, regulatori treba da paze na kriptovalute, jer se mogu koristiti za finansiranje terorizma, pranje novca ili druge kriminalne aktivnosti. Dodao je da "...ne verujemo da već imaju neki veći ekonomski značaj."

Evropski zakonodavci su se nekoliko puta sastajali u proteklih nekoliko sedmica kako bi razgovarali o zabrinutosti zbog kriptovaluta i potencijalnih rešenja za probleme vezane za digitalnu imovinu.

4. septembra, članovi Evropskog parlamenta su se sastali kako bi razgovarali o regulativi za ICO projekte, koji, iako su "vrlo zanimljivi i obećavajući instrumenti" za sakupljanje kapitala, zahtevaju više regulatornog nadzora po mišljenju mnogih evropskih zakonodavaca.

Na nedavnom sastanku Saveta za ekonomske i finansijske poslove u Beču, potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis tvrdio je da kripto treba dodatno regulisati. Ističući da je kripto "ovde da ostane", Dombrovsksis je naglasio da će se Evropska unija (EU) fokusirati na razvoj klasifikacije kripto imovine i mapiranje propisa.

Pre pomenutog sastanka, izveštaj belgijske ekspertske organizacije (think tank) Bruegel pozvao je evropske regulatorne organe da usvoje jedinstvene propise o kriptovalutama na nivou EU. Izveštaj napominje da, iako se propisi prepuštaju nacionalnim entitetima, postoji mogućnost za "regulatornu arbitražu" za kripto biznise.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić