Nemački finansijski regulator želi da vidi međunarodne propise za regulisanje inicijalnih ponuda novčića (ICO), preneo je nemački poslovni medij Handelsblatt u nedjelju, 28. oktobra.

Feliks Hufeld, predsedavajući Saveznog organa za finansijski nadzor (BaFin), u intervjuu za publikaciju rekao je da su nemački regulatorni izbori ostali neprijateljski prema ICO-u kao finansijskom instrumentu.

"Broj ICO projekata i obim novca po ICO-u postaju sve veći. Investitori uglavnom imaju minimalna prava", rekao je on dodajući:

"Tako da mogu samo preporučiti privatnim investitorima da se drže dalje od takvih stvari."

Regulatori širom sveta su povećali kontrolu nad ICO tokenima ove godine, jer su investitori u mnogim šemama od 2017. godine videli sredstva koja “isparavaju” na opadajućem tržištu kriptovaluta.

U istom periodu, vlasti u Sjedinjenim Državama su javno izjavile da će pažljivo pratiti sektor kako bi osigurali poštovanje zakona ako se takvi tokeni smatraju hartijama od vrednosti.

Nemačka je tradicionalno preuzela globalan stav o kriptovalutama iz regulatorne perspektive, s obzirom da Hufeld objašnjava da bi regulatorni potezi trebalo da se prisvoje u budućnosti.

"Do sada smo i dalje govorili o pitanju usklađenosti", rekao je on, "da li će i dalje (ICO) postati standardni deo finansijske ekonomije ostaje da se vidi".

On je dodao da su međunarodni standardi takođe "poželjni" na duži rok, te da su diskusije na taj način u toku na "brojnim međunarodnim forumima".

U junu je BaFin signalizirao da će budući regulatorni put u vezi sa kriptovalutama imati fokus ne toliko na finansijsoj sigurnosti pojedinačnih investitora, već na finansijskim tržištima.


 

Pripremio: Nikola Tasić