Frankfurtska škola za finansije i menadžment (FS) u Nemačkoj sada će studentima ponuditi mogućnost da dokažu svoje kvalifikacije koristeći blokčein tehnologiju, prenosi Cointelegraph na nemačkom 17. septembra.

Kao deo pilot programa, diplomci jednog od FS kurseva o blokčein tehnologiji će moći da dokažu svoj uspešan završetak kursa sa sertifikatom koji se čuva na samom blokčeinu.

Za pilot projekat, FS radi sa Consensis-om, jednim od vodećih softverskih kompanija u oblasti blokčeina. Consensis je razvio decentralizovanu aplikaciju (DApp) za tzv. samostalne suverene identitete, pri čemu certifikati nisu obavezno objavljeni na blokčeinu, već su samo kopirani na računare brojnih učesnika mreže.

Kopije mogu biti šifrovane tako da vlasnik određenog noda u odgovarajućoj mreži može odlučiti od slučaja do slučaja koji sertifikati on ili ona čini vidljivim drugim učesnicima mreže. Stoga, blokčein zapravo stvara akreditive fizički prenosive za učenike.

Veronika Kut, naučni saradnik u Centru FS Blockchain i šef pilot projekta, priliku da digitalno prezentuje sertifikate smatra "fascinantnim":

"Ovde radimo pionirski posao. <...> Naši učenici smatraju privilegijom da se u ranoj fazi učestvuju u novoj tehnologiji. To je malo kao programiranje prvih javnih internet stranica sredinom devedesetih godina."

Profesor Filip Sandner, šef centra FS Blockchain, dodao je:

"Sa blokčeinom možete da sačuvate lične podatke, kao što su CV ili lična karta, kao u slikovnicu. Sa našim projektom pokazujemo koliko je lako za korisnika."

To čini FS prvom obrazovnom institucijom u Nemačkoj koja nudi studentima sertifikate zasnovane na blokčeinu. Nova tehnologija se takođe koristi u Švajcarskoj na Univerzitetu u Bazelu. Krajem aprila, Centar za inovativna finansijska sredstva (CIF) je uveo kurseve koji su registrovani na Itirijum blokčeinu.

 

Pripremio: Nikola Tasić