Izvršni organ nemačke Vlade, Kabinet Nemačke, otkrio je da će blokčein strategija biti predstavljena sredinom 2019. godine. Kabinet je komentarisao razvoj finansijskih tehnologija (finteh) u zemlji nakon zahteva parlamentaraca iz Bundestaga za dodatne informacije.

Dokument navodi da su alternativni regulatorni mehanizmi za finteh trenutno prisutni u pet država članica Evropske unije: Danskoj, Litvaniji, Holandiji, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kabinet navodi da će biti onlajn konsultacija pre uvođenja strategije za blokčein. Prema navodima iz Kabineta, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za ekonomske poslove i energetiku pripremaju strategiju, uz očekivanje da će i ostala relevantna ministarstva pružiti svoj doprinos kasnije.

Početkom februara Rojters je izvestio da je nemačka Vlada već konsultovala kompanije i sektorske grupe koje bi mogle da postanu zainteresovane strane u razvoju blokčeina u zemlji. Prema izveštaju, neimenovane organizacije su pozvane da daju preporuke.

U izveštaju se navode i nepotvrđeni državni izvori u kojima se kaže da je nejasno da li će se te preporuke uskoro prevesti u regulativu, ali se trenutno traže konkretni rezultati.

Krajem januara, druga najveća berza u Nemačkoj, Štutgardska berza, zvanično je pokrenula aplikaciju za kripto trgovanje Bison koja omogućava trgovanje bez naknada za bitkoin (BTC), itirijum (ETH), lajtkoin (LTC) i ripl (XRP).

U januaru je vodeće globalno tržište hartija od vrednosti, Dojč berza, navelo da je “ostvaren značajan napredak” na platformi za pozajmice hartija od vrednosti na bazi blokčeina.