Nemačka Vlada uvodi blokčein strategiju sredinom 2019. godine

Izvršni organ nemačke Vlade, Kabinet Nemačke, otkrio je da će blokčein strategija biti predstavljena sredinom 2019. godine. Kabinet je komentarisao razvoj finansijskih tehnologija (finteh) u zemlji nakon zahteva parlamentaraca iz Bundestaga za dodatne informacije.

Dokument navodi da su alternativni regulatorni mehanizmi za finteh trenutno prisutni u pet država članica Evropske unije: Danskoj, Litvaniji, Holandiji, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kabinet navodi da će biti onlajn konsultacija pre uvođenja strategije za blokčein. Prema navodima iz Kabineta, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za ekonomske poslove i energetiku pripremaju strategiju, uz očekivanje da će i ostala relevantna ministarstva pružiti svoj doprinos kasnije.

Početkom februara Rojters je izvestio da je nemačka Vlada već konsultovala kompanije i sektorske grupe koje bi mogle da postanu zainteresovane strane u razvoju blokčeina u zemlji. Prema izveštaju, neimenovane organizacije su pozvane da daju preporuke.

U izveštaju se navode i nepotvrđeni državni izvori u kojima se kaže da je nejasno da li će se te preporuke uskoro prevesti u regulativu, ali se trenutno traže konkretni rezultati.

Krajem januara, druga najveća berza u Nemačkoj, Štutgardska berza, zvanično je pokrenula aplikaciju za kripto trgovanje Bison koja omogućava trgovanje bez naknada za bitkoin (BTC), itirijum (ETH), lajtkoin (LTC) i ripl (XRP).

U januaru je vodeće globalno tržište hartija od vrednosti, Dojč berza, navelo da je “ostvaren značajan napredak” na platformi za pozajmice hartija od vrednosti na bazi blokčeina.