Nemačka Stranka slobodnih demokrata (FDP) želi da plati u kriptovaluti svima koji uklanjaju ugljen dioksid i druge štetne gasove iz atmosfere.

Budite plaćeni za borbu protiv klimatskih promena

Prema izveštaju lokalne novinske agencije Velt od 2. septembra, FDP priznaje da se više nije dovoljno fokusirati samo na unošenje manje ugljen-dioksida u atmosferu. U njemu je rečeno da će, ako svet želi da uspori globalno zagrevanje, biti potrebno da se prikupe gasove koji su već emitovani.

Stranka u nemačkom parlamentu je predložila stvaranje nove digitalne valute pod nazivom Arbil, zajedno s motom: "Stavite CO2 na digitalni lanac."

Marko Busčman, prvi parlamentarni direktor poslaničke grupe FDP, rekao je da projekat u početku zvuči tehnički složeno, ali je u stvari prilično jednostavan. Objasnio je:

"Svako ko povuče CO2 iz atmosfere biće plaćen za to. Na ovaj način želimo nagraditi aktivnu zaštitu klime i promovisati inventivnost i inovativnost."

Arbil bi se mogao proceniti na oko 30 dolara

Arbil će dobiti svoju vrednost garancijom za razmenu Arbil novčića za emisijske sertifikate. Jedan Arbil novčić odgovarao bi vrednosti sertifikata za jednu tonu ugljen-dioksida, koja se trenutno procenjuje na oko 30 dolara. Frank Sita, zamenik predsednika FDP, rekao je:

"Želimo da odredimo cenu CO2 za ceo svet. Nacionalni sistemi za trgovanje emisijama se mogu elegantno kombinovati sa našim blokčein konceptom."

Kada se čita unazad, Arbil - od latinske reči „arbor“ za drvo - čita se Libra, ime Facebook-ove kriptovalute.

Kripto stimulisana klimatska akcija

U maju su Ujedinjene nacije potpisale memorandum o razumevanju sa neprofitnom organizacijom V Foundation za promociju globalnih projekata klimatskih akcija, uključujući nadoknadu onih koji preduzimaju klimatske akcije u kriptovalutama.