Vlada nemačke države Severna Rajna-Vestfalija (SRV) objavila je planove o osnivanju Evropskog blokčein instituta za razvoj blokčein tehnologije u saopštenju za medije 13. maja.

Prema rečima ministra za ekonomiju SRV-a Andreasa Pinkvarta, Evropski blokčein institut će biti osnovan u Dortmundu kasnije ove godine, u okviru Fraunhofer instituta za protok materijala i logistike (IML).

U saopštenju se navodi da su kritičari blokčeina izrazili zabrinutost zbog količine energije koju troši rudarenje bitkoina (BTC). Pinkvart se osvrnuo na ove probleme i pohvalio prednosti blokčein tehnologije, govoreći:

"Ova tehnologija može biti sigurna, decentralizovana, pristupačna i, kada se pravilno koristi, ne previše energetski intenzivna."

Prema saopštenju za medije, Evropa stoji iza Sjedinjenih Američkih Država u blokčein napretku i „mora biti u koraku“, što je cilj za koji se SRV nada da će postići.

Kako je izvestio Cointelegraph, Riplov direktor za regulatorne odnose Rajan Zagone komentarisao je na Consensus 2019 konferenciji potrebu da SAD vode put u implementaciji blokčein i kripto infrastrukture:

“U Vašingtonu postoji široka diskusija oko 5G mreže u kojoj dominiraju strane firme, a SAD se oslanjaju na stranu tehnologiju i stranu ekspertizu… Kod blokčeina i kripta, verujem da postoji priznanje i da će biti deo naše buduće infrastukture… Važno je i iz perspektive nacionalne bezbednosti i ekonomije da SAD budu lider u tome.”