WertpapierhandelsBank (VPE), nemačka banka za trgovanje hartijama od vrednosti, udružila se sa tehnološkom kompanijom SolarisBank, sa sedištem u Berlinu, kako bi pokrenula trgovanje kriptovalutama za institucionalne investitore, saznajemo prema njihovom saopštenju za medije, 25. aprila.

VPE je regulisan od strane Saveznog organa za finansijski nadzor (BaFin) i navodno je prva banka u zemlji koja nudi usluge trgovanja kriptovalutama. Prema izjavi na njihovom sajtu, usluga je dostupna “isključivo institucionalnim i stručnim klijentima”, iako privatni klijenti mogu, u pismenoj formi, da zatraže da se uvrste u stručne klijente. Katarina Štrenski, menadžer za odnose sa javnošću, komentarisala je:

“Kriptovalute, kao što su bitkoin (BTC), lajtkoin (LTC), itirijum (ETH) i druge, postale su imovina koja obećava, u proteklih nekoliko godina. Do danas, trgovanje digitalnim tokenima je bilo ograničeno na kripto berza i onlajn tržišta. Sa zadovoljstvom postajemo prva nemačka banka koji nudi svojim klijentima uslugu trgovanja kriptovalutama.”

Proizvod je razvijen u saradnji sa SolarisBank-om, tehnološkom kompanijom koja pravi platforme za digitalno bankarstvo. VPE navodi i da će korisnici imati pristup novčaniku (wallet-u) koji banka nudi.

Ranije ovog meseca, izvori su preneli Blumbergu da je međunarodna investiciona banka, Barclays, sprovela preliminarna istraživanja o tome da li je interesovanje klijenata dovoljno veliko za otvaranje kancelarije za trgovanje kriptovalutama.

U martu, ruska državna banka, Gazprombank, objavila je svoje planove za sprovođenje transakcija digitalnih valuta u Švajcarskoj. Prema podacima banke, Švajcarska je odabrana zbog svojih liberalnih zakona za kriptovalute.

 

Pripremila: Kristina Ristin