U Nemačkoj, Savez CDU i CSU želi da integriše blokčein tehnologiju u javne usluge, izveštava Cointelegraph na Nemačkom, 25. juna.

Savez CDU i CSU predstavlja hrišćansko-demokratsku političku koaliciju dve stranke desnog centra u Nemačkoj, Socijaldemokratsku partiju Nemačke (CDU) i Demohrišćansku uniju Bavarske (CSU).

U prvobitnoj najavi koja je objavljena 25.6., savez je otkrio da želi da koristi blokčein za javne usluge kao što su administrativne usluge, elektronski zdravstveni zapisi, zaštita dokumenata i registracija.

Konkretno, savez CDU i CSU je predložio stvaranje novog oblika kompanije, koji bi trebalo da bude povezan sa alternativnim komercijalnim registrom. Sistem treba da omogući digitalnu, enkriptovanu identifikaciju, koju obavljaju posebno obučeni notari.

Planovi saveza idu mnogo dalje od administrativnih usluga na blokčeinu. Stručnjaci za blokčein iz CDU i CSU parlamentarne grupe i zamenik šefa parlamentarne grupe Nedin Šon takođe podržava razvoj državne kriptovalute.

Kriptovaluta bi trebalo da se realizuje u formi e-evra kao stejblkoina, kojom kao i evrom - upravlja i reguliše je centralna banka. Kriptovaluta bi se “trošile putem kripto tokena komercijalnih banaka koje bi je tretirale kao depozit potraživanja”, navodi se u najavi.

Evropska centralna banka (ECB) je odbila da komentariše izjavivši da “ne komentariše pojedinačne izjave stranaka”. Međutim, portparolka je izjavila za Dow Jones vesti da digitalne valute centralne banke nisu opcija za ECB.

Nove pozicije parlamentarne grupe CDU i CSU će se verovatno barem delom odraziti na blokčein strategiju Savezne vlade, koja je planirana za ovu godinu. U članku koji su CDU i CSU objavile u aprilu, predviđene su zakonske promene u oblasti blokčeina i pro-inovacijski pristup.