Kriptovalute kao što su bitkoin ili itirijum neće biti prihvaćene kao metod plaćanja u Nemačkoj do 2020. godine, prema istraživanju Centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEW), prenosi Cointelegraph na nemačkom 14. juna.

Kao deo ZEW-ovog mesečnog izveštaja o finansijskom tržištu, istraživački institut je angažovao do 300 eksperata iz banaka, osiguravajućih kuća i finansijskih odeljenja odabranih velikih kompanija. ZEW je ispitao stručnjake o njihovoj proceni da li će kriptovalute uskoro biti usvojene za svakodnevne potrebe plaćanja.

Ispitanici su bili skeptični prema "verovatnoći da će biti u mogućnosti da plate šolju kafe za poneti" sa kriptovalutom u Nemačkoj. Samo 13% bi moglo da zamisli opšteprihvaćenu opciju plaćanja kriptovalutama u 2020. godini za takve proizvode. 23% ispitanika reklo je da mogu da zamisle takvu mogućnost u SAD-u i Japanu. U izveštaju se nastavlja:

"Prema rezultatima ankete, verovatnoća da će do kraja 2020. godine biti moguće plaćati digitalne proizvode kao što je muzika sa kriptovalutom u Nemačkoj trenutno iznosi 23%."

U poređenju s tim, prognoza za druge industrijske zemlje kao što su Japan (34%) i SAD (35%) su bili nešto optimističniji.”

Samo šest odsto ispitanika smatra da će do 2020. kriptovalute biti održivi instrument plaćanja za kupovinu automobila u Njemačkoj. U Japanu i SAD, 13% i 15% smatra da je ovo moguće. ZEW-ov naučni saradnik dr. Dominik Rehse objasnio je rezultate:

"Jedno objašnjenje za naše nalaze moglo bi biti očekivanje da konvencionalni načini plaćanja već u velikoj meri zadovoljavaju zahteve učesnika na tržištu, a kriptovalute - čak i do kraja 2020. - se smatraju još uvek suviše tehnički složenim za svakodnevnu upotrebu ili uključuju preterano visoke transakcione troškove.”

Iako kriptovalute doživljavaju pravi bum u špekulativnim vrednostima i vrednosti imovine tokom protekle godine, njihova upotreba kao način plaćanja čini se da za sada ostaje marginalni fenomen. Izvršni direktor pružalaca usluga plaćanja Vestern Union govorio je o ovom trendu, rekavši u govoru u Ekonomskom klubu u Njujorku da korisnici i dalje preferiraju fiat o odnosu na digitalne valuta zbog bolje upotrebljivosti. Kao rezultat toga, Vestern Union neće u budućnosti ponuditi opciju za transfer kriptovalutama kao svoju globalnu uslugu prenosa novca.


 

Pripremio: Nikola Mosurović