Novi predlog zakona u Nemačkoj bi mogao da omogući bankama da podrže prodaju i čuvanje (kastodi) bitkoina i drugih kriptovaluta do 2020. godine.

Nemačka novinska agencija Handelsblatt je izvestila 27. novembra da je za zakon sada potreban konsenzus 16 zemalja te države, nakon što je uspešno prošao kroz Bundestag, nemački savezni parlament.

Nemačka na putu da postane „raj za kripto“

Trenutno je nemačkim bankama i finansijskim institucijama zabranjeno da olakšaju prodaju kriptovaluta klijentima. Ako bude usvojen, predloženi zakona će transformisati status kvo.

Iako je navodno prvobitni nacrt zakona uključivao „klauzulu o razdvajanju“ koja bi nalagala bankama da se obrate spoljnim kastodianima kriptovalute ili posebnim filijalama, najnovija verzija predloženog zakona uklanja to. Ovo će usmeriti operacije vezane za kriptovalute banaka, kao što Handelsblatt opisuje:

„Od 2020. godine, finansijske institucije moći će da ponude svojim klijentima onlajn bankarstvo, praktično jednim pritiskom na dugme, zajedno sa klasičnim hartijama od vrednosti kao što su akcije i obveznice, kao i kriptovalute.“

Vest o nacrtu zakona dočekana je sa oduševljenjem od strane domaćeg sektora, a Sven Hildebrandt, šef Distributed Ledger Consulting-a, je rekao:

„Nemačka je na putu da postane raj za kripto. Nemački zakonodavac igra pionirsku ulogu u regulaciji kriptovalute."

Izvesno je da Udruženje nemačkih banaka - glavna grupacija za lobiranje koja predstavlja preko 200 finansijskih institucija - podržava predlog zakona, tvrdeći da nadgledane finansijske institucije imaju iskustvo i mehanizme rizika za zaštitu imovine klijenta.

U oktobru je Udruženje objavilo članak tvrdeći da je evropskoj ekonomiji „potreban programabilan digitalni evro“.

Ostaje oprez

Bundestag je nedavno objavio izjavu u kojoj utvrđuje da kripto valute poput bitkoina „nisu pravi novac“, navodeći njihovu volatilnost i navodno ograničenu upotrebu za isplate. U izjavi je naglašena oprezni stav u vezi sa stejblkoin novčićima, ističući njihov potencijal da poremete postojeći monetarni sistem.

Ovu poziciju je ponovio član uprave Evropske centralne banke Benua Ker ove nedelje, koji je izjavio da globalni stejblkoin aranžmani „povećavaju potencijalne rizike u širokom rasponu domena politike“.