Nemačka planira da uvede nacrt propisa koji dozvoljavaju blokčein obveznice već ovog leta, preneo je 9. maja lokalni poslovni medij Handelsblatt.

Pozivajući se na Tomasa Hajlmana, korespodenta za blokčein vladajuće koalicije u vladi, publikacija je otkrila da je novi zakon već uzheo maha, sa već postojećim sažetkom.

Prema Hajlmanu, i za Nemačku je neophodno i korisno da prihvati blockchain sa podsticajnom regulativom.

"Smatramo da je od najveće važnosti da predstavimo blokčein tehnologiju u Nemačkoj, posebno 2019. godine", rekao je on.

Nemačka je tradicionalno zauzela konzervativan stav i o blokčeinu i o kriptovalutama, pri čemu je zemlja pokazala oprez posebno u pogledu bitkoina (BTC) i drugih tokena.

Ta situacija je nedavno počela da se menja, pošto vlasti postaju svesne trendova koji se razvijaju.

Sadašnje zakonske promene usredsređene su na ideju o procesima tokenizacije koji se trenutno obavljaju na papiru, dok bi zagarantovana legalnost blokčeina sprečila probleme koji proizlaze iz njih, koji su propali u regulatornoj sivoj zoni.

"Nacionalna vlada se konačno probudila", nastavio je Frenk Šefler, stručnjak za blokčein za nemačku Slobodnu demokratsku stranku. Dodao je on:

„Sada se stvari moraju brzo kretati. Kripto izdavači i investitori traže regulisano finansijsko tržište za svoje aktivnosti koje možemo predstaviti na međunarodnoj sceni. Nemačka ima šansu da zauzme ključnu poziciju ovde.”

Prošlog meseca, obližnji Lihtenštajn, koji je, poput susedne Švajcarske, postao poznat po svojoj pro-kripto poziciji, izdao je blokčein obveznice za sektor nekretnina. I ove sedmice, zemlja je usvojila novu regulativu koja se tiče regulacije tokenizacije i blokčeina.