Ministarstvo finansija Nemačke: Digitalna valuta emitovana od strane države sadrži "niz rizika koji nisu dobro razumljivi"

Savezno ministarstvo finansija Nemačke smatra da je koncept emitovanja digitalne valute od strane centralne banke (CBDC) previše rizičan za sprovođenje i implementaciju - izveštava Cointelegraph na nemačkom.

Ministarstvo finansija izrazilo je svoj stav u odgovoru na pitanje Gerharda Šika iz Zelene stranke objavljenom u poslovnom časopisu Handelsblatt 4. jula.

"Za sada nema ubedljivih razloga za izdavanje i pokretanje digitalnih novčanih sredstava centralne banke za širi spektar korisnika u Nemačkoj i eurozoni" - Handesblatt citira izjavu ministarstva nastavljajući:

"Moguće koristi od digitalne valute izdate od centralne banke - uključujući brze bankarske transfere - mogu takođe biti realizovane na druge načine, tvrdi ministarstvo, navodeći da CBDC sadrži "niz rizika koji nisu dobro razumljivi."

Ministarstvo je pisalo da će centralna banka takođe dobiti jaču poziciju u finansijskom sistemu ako bi emitovala kriptovalutu koja bi mogla na kraju ugroziti njenu nezavisnost. Prema Handesblatt-u, ministarstvo finansija se takođe plaši da bi u krizi, bankrotstvo sa digitalnim novcem centralne banke moglo da se desi brže i u većem obimu zbog smanjenja troškova transakcija. Zvaničnici su takođe tvrdili da bi digitalna valuta učinila borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma još težom.

Na globalnom nivou, vlade su izrazile mešovita "osećanja" prema digitalnim valutama izdatim od strane država. U maju, Engleska banka zaključila je u radnom dokumentu da uvođenje CBDC-a ne bi imalo negativan uticaj na privatno kreditiranje ili na pružanje likvidnosti ekonomiji u celini. Istog meseca, centralna banka Norveške, Norges banka, otišla je toliko daleko da je u studiji preporučila ideju CBDC-a kao dodatak novcu.

 

Pripremio: Bojan Zečević