Savezno ministarstvo finansija Nemačke smatra da je koncept emitovanja digitalne valute od strane centralne banke (CBDC) previše rizičan za sprovođenje i implementaciju - izveštava Cointelegraph na nemačkom.

Ministarstvo finansija izrazilo je svoj stav u odgovoru na pitanje Gerharda Šika iz Zelene stranke objavljenom u poslovnom časopisu Handelsblatt 4. jula.

"Za sada nema ubedljivih razloga za izdavanje i pokretanje digitalnih novčanih sredstava centralne banke za širi spektar korisnika u Nemačkoj i eurozoni" - Handesblatt citira izjavu ministarstva nastavljajući:

"Moguće koristi od digitalne valute izdate od centralne banke - uključujući brze bankarske transfere - mogu takođe biti realizovane na druge načine, tvrdi ministarstvo, navodeći da CBDC sadrži "niz rizika koji nisu dobro razumljivi."

Ministarstvo je pisalo da će centralna banka takođe dobiti jaču poziciju u finansijskom sistemu ako bi emitovala kriptovalutu koja bi mogla na kraju ugroziti njenu nezavisnost. Prema Handesblatt-u, ministarstvo finansija se takođe plaši da bi u krizi, bankrotstvo sa digitalnim novcem centralne banke moglo da se desi brže i u većem obimu zbog smanjenja troškova transakcija. Zvaničnici su takođe tvrdili da bi digitalna valuta učinila borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma još težom.

Na globalnom nivou, vlade su izrazile mešovita "osećanja" prema digitalnim valutama izdatim od strane država. U maju, Engleska banka zaključila je u radnom dokumentu da uvođenje CBDC-a ne bi imalo negativan uticaj na privatno kreditiranje ili na pružanje likvidnosti ekonomiji u celini. Istog meseca, centralna banka Norveške, Norges banka, otišla je toliko daleko da je u studiji preporučila ideju CBDC-a kao dodatak novcu.

 

Pripremio: Bojan Zečević