U nemačkom gradu Klingentalu, Saksonija, policija je uhapsila grupu osumnjičenih za krađu električne energije za rad farme za rudarenje kriptovaluta, izveštava Cointelegraph na nemačkom 6. februara.

Policija su navodno ušla u trag sistemu od 49 računara koji rade u prostorijama bivše elektroprivredne kompanije PGH Elektro. Bar od 2017. godine, farma za rudarenje navodno je potrošila količinu električne energije kojom bi moglo da se snabdeva 30 domaćinstava, a šteta za snabdevača električne energije procenjena je na oko 220.000 evra.

Po lokalnom veb sajtu FreiePresse-u, 30 od 49 računara je opremljeno specijalnim hardverom za rudarenje, sa ukupno 80 instaliranih grafičkih kartica (GPU). Tokom racije, policija je, kako se izveštava, uhapsila pet muškaraca i jednu ženu zbog krađe električne energije radi rudarenja kriptovaluta.

U decembru je na Tajvanu uhapšen čovek osumnjičen za krađu električne energije u vrednsoti od više od 3 miliona dolara za rudarenje bitkoina (BTC) i itirijuma (ETH). Osumnjičeni je optužen da je navodno ukrao električnu energiju za rudarenje kriptovaluta u vrednosti od preko 100 miliona juana (14,5 miliona dolara). Jang je, kako se izveštava, angažovao električare da preurede prostorije na takav način da izbegne merenje električne energije i otkrivanje ukradene energije.

U oktobru, jedan kineski državljanin osuđen je na tri i po godine zatvora zbog krađe struje sa železničke stanice da bi vodio svoje BTC operacije. Za Zingua je rečeno da je u novembru i decembru 2017. godine ukrao električnu energiju iz jedne od fabrika Konka pruzi, da bi snabdevao svojih 50 mašina za rudarenje bitkoina i tri električna ventilatora 24 sata dnevno.

U maju, Cointelegraph je izvestio da su zaposleni u lokalnom štabu Nacionalne policije u Rivnu, u Ukrajini, navodno rudarili kriptovalute četiri meseca. Regionalni istražitelj navodno je zaplenio ukupno osam GPU-a, šest jedinica za napajanje, dva hard diska, matičnu ploču i ceo kompjuter.